Skip to main content

Udruženje ‘Koraci’ pozvalo na poštovanje sanitarnih mera prilikom odavanja pošte patrijarhu SPC

Info 21. нов 2020.
2 min čitanja

Društvo za održivu budućnost „Koraci“ je danas pozvalo građane da na bezbedan način odaju počast patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju.

Društvo je ukazalo da se na mestima okupljanja povodom smrti patrijarha ne poštuje obaveza korišćenja zaštitnih maski, držanja rastojanja među ljudima i ograničenje javnih okupljanja.

„Koraci“ su apelovali na građane da poštu paatrijarhu odaju paljenjem sveća napolju, na mestima predviđenim za to, i molitvom kod kuće, a ne masovnim okupljanjem u crkvama i celivanjem kovčega u hramu Svetog Save u Beogradu gde je izložen.

„Uz najveće poštovanje verskih osećaja građana i građanki Srbije pravoslavne veroispovesti, i potrebe da se oproste od patrijarha Irineja, pozivamo ih da uvaže činjenice epidemiološke realnosti u zemlji: hiljade zaraženih i desetine umrlih dnevno, bolnice u kojima nema dovoljno mesta za zbrinjavanje velikog broja obolelih, višemesečnu iscrpljenost lekara, medicinskog i pomoćnog osoblja u kovid-bolnicama i ambulantama“, ukazuje to udruženje.

Društvo „Koraci“ smatra da bi „pravoslavni vernici na taj način iskazali solidarnost sa onim sugrađanima koji (tokom epidemije) nisu bili u prilici da sahrane svoje najbliže u skladu s običajima“.

U saopštenju je i apel predstavnicima vlasti, SPC i drugim javnim ličnostima da se tokom dana žalosti i sami ponašaju odgovorno, i poziv svim medijima, a posebno javnom medijskom servisu da „pozivaju vernike na odgovorno ponašanje i poštovanje mera zaštite“.

Apel Građanskog saveta za vanredne i krizne situacije Društva „Koraci“ potpisali su predsednik te organizacije Marko Oljača, epidemiolog u penziji Zoran Radovanović, psiholog Aleksandar Baucal, profesorka Fakulteta bezbednosti Svetlana Stanarević i ostali članovi Udruženja.

Društvo za održivu budućnost „Koraci“, je osnovano avgusta ove godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Prve akivnosti tog udruženja su usmerene na „izazove i probleme koje je epidemija virusa SARS-CoV-2 proizvela u društvu“, a njego dugoročan cilj je da „stvori održivu budućnost na polju društvenog, ekonomskog, kulturnog razvoja, s posebnim osvrtom na zdravstvo, ekologiju, obazovanje, socijalnu politiku i promovisanje demokratskih vrednosti“, saopšteno je prilikom osnivanja.

(Beta)