Skip to main content

GDF: Patrijarhova sahrana je ogroman rizik za javno zdravlje

Info 21. nov 2020.
< 1 min čitanja

Građanski demokratski forum (GDF) upozorio je danas da je sahrana patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja Gavrilovića “ogroman rozik” za javno zdravlje i pozvao SPC i državu da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

“Iako su i crkva i državne institucije najavile da će se opraštanje vernika sa patrijarhom i njegova sahrana dešavati uz sve mere predostrožnosti i izbegavanja rizika širenja infekcije koronavirusom, već prvi čin ispraćaja potpuno je demantovao ove najave. U vreme dok je kovčeg sa preminulim patrijarhom bio izložen u Sabornoj crkvi, veliki broj vernika je celivao i kovčeg i krst ispred njega, što nesumnjivo predstavlja ogroman rizik i sasvim sigurno širenje zaraze među građanima”, naveo je GDF u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je time pokazano da ni crkva ni država nemaju autoritet koji je u ovakvim sutuacijama sudbonosan.

“Ovakvo ponašanje je neoprostivo, pogotovo kada se zna da je upravo zbog ignorisanja epidemiološke opasnosti došlo do razboljevanja i patrijarha Irineja i nedavno mitropolita Amfilohija. S obzirom da će opraštanje trajati do sutrašnje sahrane, nužno je hitno preduzeti preventivne mere radi sprečavanja širenja epidemije”, navodi se u saopštenju.

(Beta)