Skip to main content

Udruženje Da se zna! podnelo pritužbu protiv Uroša Šuvakovića zbog diskriminacije LGBT+ osoba

Građani 07. apr 2022.
2 min čitanja

Udruženje “Da se zna!” saopštilo je danas da je podnelo pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv redovnog profesora Učiteljskog fakulteta u Beogradu Uroša Šuvakovića zbog diskriminacije LGBT+ osoba u članku koji je objavljen u naučnom časopisu “Sociološki pregled”.

“U naučnom časopisu ‘Sociološki pregled’, u tematskom bloku ‘Rod, jezik i politika’ iz 2021. godine, Šuvaković je napisao tekst pod nazivom ‘Prilog raspravi o društvenom priznavanju brakolikih i porodicolikih društvenih pojava’, u kojem je izneo niz netačnih, naučno neutemeljenih i štetnih tvrdnji o istopolnim zajednicama i LGBT+ osobama”, navelo je udruženje “Da se zna!” u saopštenju za javnost.

Ocenili su da Šuvaković zajednice, koje su u mnogim državama potpuno jednakopravne heteroseksualnim, naziva “brakolikim i porodicolikim društvenim pojavama”, čime jasno unižava i omalovažava istopolne zajednice.

“Pored toga, koristi već mnogo puta korišćen izraz ‘ideologija’, predstavljajući homoseksualnost kao ideologiju koja se ‘promoviše’, što predstavlja već ustaljenu teoriju zavere koja služi da se LGBT+ osobe dehumanizuju i čitav LGBT+ pokret predstavi kao ideologija koja se promoviše i nameće, što je neistina”, piše u saopštenju.

Dodaje se da Šuvaković istopolnu zajednicu svodi samo na zajednicu u kojoj se zadovoljavaju seksualne potrebe pa se u jednom delu teksta pita i da li će po tom principu i “pedofilija biti dozvoljena u budućnosti”.

“Autor na kraju navodi da bi interesi deteta u istopolnoj zajednici bili ugroženi, što je još jedna nenaučna, proizvoljna i štetna tvrdnja. Naprotiv, veliki broj istraživanja u svetu navode da su deca koja su odrastala u istopolnoj zajednici, podjednako srećna i zadovoljna kao i njihovi vršnjaci u heteroseksualnim zajednicama, te da nema reči ni o kakvoj ‘ugroženosti interesa deteta’“, navelo je udruženje “Da se zna!”.

Podsetili su da je povodom ovog diskriminatornog teksta već reagovao veliki broj naučnih radnica i radnika u Srbiji, koji su osudili tekst Šuvakovića i pružili jasnu i nedvosmislenu podršku svojim kolegama i koleginicama, studentima i studentkinjama, koji su zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta svakodnevno diskriminisani u Srbiji.

“Visokoškolske ustanove ne smeju biti mesta gde će bilo ko biti diskriminisan zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta”, piše u saopštenju.

Dodaje se da tekstovi poput Šuvakovićevog pod krinkom “naučnih radova” šire stereotipe, omalovažavaju i diskriminišu LGBT+ osobe.

Uroš Šuvaković je bivši generalni sekretar Mladih socijalista iz vremena režima Slobodana Miloševića, bivši službenik Državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, i predsednik Udruženja „Sloboda“ koje se zalagalo za odbranu pokojnog predsednika Slobodana Miloševića koji je bio optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom ali je umro tokom suđenja.

(Autonomija)