Skip to main content

Udruženje ‘Da se zna’ podnelo poverenici pritužbu protiv doktorke Ivane Begović Lazarević

Građani 11. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Iznela netačnu, nenaučnu i opasnu tvrdnju koja je nanela veliku štetu LGBT+ zajednici"

Udruženje „Da se zna“ saopštilo je danas da su podneli pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković protiv doktorke Ivane Begović Lazarević zbog stavova iznetih u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S, kojima je diskriminisala i uvredila LGBT+ zajednicu u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je Begović Lazarević u emisiji 22. januara iznela netačnu, nenaučnu i opasnu tvrdnju koja je nanela veliku štetu LGBT+ zajednici u Srbiji.

Begović Lazarević je izrekla „da je LGBT+ zajednica promiskuitetna i da je zbog toga broj obolelih od sifilisa najveći u toj zajednici i da je LGBT+ zajednica zbog toga kriva za porast oboljevanja od sifilisa u Srbiji“, podseća se.

Na takav stav Begović Lazarević, u istoj emisiji, reagovao je drugi gost, doktor Georgios Konstantinidis koji je rekao da se porast oboljevanja od sifilisa vidi i u homoseksualnoj i u heteroseksualnoj zajednici u celom svetu.

Na njen stav reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti na Tviteru, koja je izjavu doktorke ocenila kao diskriminatornu i neprimerenu.

Dovođenje jedne manjinske, ranjive i višestruko diskriminisane grupe u kontekst pretnje po javno zdravlje je visoko problematično, jer predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminacije. Svako obeležavanje LGBT+ osoba kao promiskuitetnih dovodi do još veće stigmatizacije, širenja mržnje i još veće obespravljenosti kvir zajednice, upozorilo je udruženje „Da se zna“.

(FoNet)