Skip to main content

Udruženje BH novinari i NVO osudili Dodikov verbalni napad na novinarku Tanju Topić

Jugoslavija 25. мај 2021.
2 min čitanja

Nevladine organizacije iz Banjaluke i Udruženje BH novinari oštro su danas osudili verbalni napad srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na banjalučku analitičarku i novinarku Tanju Topić.

Dodik je juče u intervjuu za agenciju Srna rekao da je Tanja Topić koja rukovodi kancelarijom nemačke Fondacije „Fridrih Ebert“ u Banjaluci. „dokazani agent nemačkog BND (obaveštajne slušbe)“, i da je „plaćaju preko njene nevladine organizacije“. Dodik je kazao da poznaje Tanju Topić jer su iz istog kraja, da joj je „pomogao da se zaposli tu gde radi, ali da niko nije računao da će postati servilna samo tim pričama i strancima koji ovde dolaze“.

U saopštenju jedanaest NVO piše da „uvrede i pretnje dolaze od čoveka koji se nalazi na vrhu izvršne vlasti u BiH, te je stoga svaka pretnja upućena sa te strane i direktno crtanje mete na čelo Tanji Topić“.

„Sramotne i opasne izjave čoveka koji se nalazi na tako visokoj poziciji i nekritičko prenošenje tih izjava u medijima koji su pod kontrolom jedne partije, još jedan su u nizu dokaza višegodišnjeg nametanja jednoumlja i represije u BiH, od ljudi koji su zarobili institucije“, ukazuje se u saopštenju.

Banjalučke nevladine organizacije su ocenile da „spominjanje i vređanje Topićkine porodice i pokušaj njihove diskreditacije sa lažnim optužbama i konstatacijama su, nažalost, prilog u istoriji beščašća koje se nameće iz najviših državnih organa“.

„Tanja Topić je napadnuta i proglašena ‘stranim plaćenikom’ i ‘agentom’ zato što govori o kriminalu, korupciji, zakulisnim radnjama, kršenju prava, političkoj nekulturi i mnogim drugim društvenim pojavama koje stvaraju domaći političari“, navodi se u saopštenju.

Dalje navode da se „slobodoumni pojedinci stavljaju na liste za odstrel“, dok je država glavni inicijator i egzekutor napada na integritet pojedinaca.

„U ovom slučaju Milorad Dodik predstavlja državu i svojim izjavama direktno etiketira i poziva na napadanje osobe koja mu nije po volji. Ne smemo dozvoliti da pretnje, uvrede i crtanje mete na čelo budu naša svakodnevica“, navelo je 11 banjalučkih NVO.

U saopštenju piše i da je napad na Tanju Topić „nastavak konstantne represije kojom se već više godina ugrožavaju ljudski životi i prava u BiH, uz gaženje Ustava Bosne i Hercegovine, Ustava Republike Srpske, zakona i drugih pravnih akata“.

Oni su uputili i poziv nadležnim institucijama da reaguju i zaštite prava i fizički integritet Tanje Topić, kao i da po „službenoj dužnosti istraže okolnosti i utvrde činjenice sramnih napada na nju, kao i pretnje koje su joj upućene procesuirajući Milorada Dodika i sprečavajući bilo kakav napad na Topićevu“.

„Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice i međunarodne organizacije da osude ovakvo ponašanje, te da prestanu pružati podršku političarima koji žele da političku borbu vrše nasiljem, pretnjama i crtanjem meta na čelu. Njihovo konstantno ćutanje i prihvatanje siledžijstva je i dovelo do ovakve situacije“, kaže se u saopštenju 11 nevladinih organizacija.

Poziv na bojkot Dodika

Udruženje BH novinari saopštilo je da Dodikovi verbalni napad na Topić, kao i to što je ranije vređao novinare, zaslužuju bar privremeno obustavljanje izveštavanja medija – bojkot Dodika.

„Izjave Milorada Dodika da je Tanja Topić ‘dokazani kvisling’ i agent njemačkih obaveštajnih struktura predstavljaju uvredljiv i mizogin politički i klevetnički pritisak, kao i direktno ugrožavanje sigurnosti i stavljanje mete na jednu od najuglednijih novinarki i analitičarki u Bosni i Hercegovini“, saopštilo je Udruženje BH novinari.

I to udruženje je zatražilo hitnu reakciju svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i slobode medija.

Navedeno je da to nije prvi put da Dodik pojedine medije, novinare i analitičare naziva „izdajnicima“, plaćenicima i „neprijateljskim medijima“, da vređa i ponižava novinare i novinarke s čijim izveštavanjem i stavovima se ne slaže.

(Beta, foto: N1)