Skip to main content

Udruženja traže pravednu izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici

Vojvodina 24. мар 2021.
2 min čitanja

Roditeljski portal Bebac zajedno sa još tri organizacije pokrenuo je kampanju za pravednu izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici i pozvao građane da potpišu peticiju podrške toj inicijativi.

“Ovaj Zakon je ključan za sve roditelje, a u svom sadašnjem obliku ne samo da ne podržava razvoj porodice i povećanje nataliteta, već diskriminiše različite kategorije žena i kao takav se ne može smatrati ekonomski niti socijalno pravednim”, naveli su u saopštenju za javnost.

Dodali su da su, u okviru javne rasprave, predloge poslali nadležnom ministarstvu i pozvali da to isto urade svi oni koji smatraju da roditeljima treba zakon koji će zaista pružiti podršku porodicama sa decom.

Prema njihovim rečima, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom već skoro tri godine ugrožava veliki broj porodica u Srbiji, jer su u u velikoj meri umanjene naknade zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada radi nege deteta.

Takođe, predloženim izmenama nisu obuhvaćene mame preduzetnice i mame sa primanjima većim od proseka, navodi se u saopštenju.

“Tražimo da se plata na porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada radi nege deteta obračunava isto za mame koje su u radnom odnosu i mame preduzetnice i to tako što će obračunski period obuhvatiti 12 meseci, umesto sadašnjih 18, a za mesece u kojima žena nije radila računaće se minimalna zarada u Srbiji, umesto sadašnjih nula dinara”, piše u saopštenju.

Traže i da se hitno zaustavi “neopravdano kažnjavanje” majki koje imaju visoke zarade, tako što će se gornja granica njihovih naknada vratiti na pet prosečnih zarada na koje su za njih plaćeni porezi i doprinosi, umesto dosadašnje tri.

“Izmene koje tražimo su minimum koji će omogućiti porodicama izdržavanje dece u periodu odsustva sa rada i pravedan odnos prema svim mamama, a u skladu sa Međunarodnom konvencijom o zaštiti materinstva”, poručili su u saopštenju za javnost.

Kampanju su pokrenuli Roditeljski portal Bebac.com, Centar za mame, Udruženje Roditelj i Srbija u pokretu, a svi zainteresovani mogu je podržati potpisivanjem peticije na sajtu bebac.com.

(Autonomija/Beta)