Skip to main content

Udruženja ratara traže ukidanje „štetočinske“ zabrane izvoza kukuruza

Vojvodina 28. мар 2022.
< 1 min čitanja

Udruženje „Pančevački ratari“, Asocijacije „Agrarni forum“ Pančevo i Udruženje „Građanska neposlušnost“ Dolovo saopštili su da traže hitno ukidanje „štetočinskih mera zabrane izvoza kukuruza“ , jer je još uvek u ambarima ratara, kao i pšenice koja je uglavnom kod trgovaca.

Udruženja napominju da su ratari ogorčeni, jer doskora nisu mogli da prodaju „niti kilogram kukuruza za preživljavanje“, a prolećna setva je ugrožena, jer je cena kukuruza oborena za pet-šest dinara po kilogramu, čime se znatno umanjuju sredstva za prolećnu setvu.

Kako navode, možda je bolje posejati samo najkvalitetnije parcele, a ostalo zemljište ostaviti da se „odmori“ , kao što to rade Nemci, na svakih četiri-pet godina.

„Ovaj štetočinski režim je napravio haos pred sam početak prolećne setve – umesto da su otkupili tržišne viškove žitarica u ponudi za državne robne rezerve od 200.000 do 400.000 tona, kao što je bilo ranijih godina, a mi predlagali proteklih decenija, štetočinski režim vlasti – rigoroznim administrativnim merama blokira sopstveni unutrašnji promet roba, zabranom izvoza žitarica“, navode potpisnici saopštenja.

Prema navodima, znajući da su vojvođanski ratari isključivo izvozno orijentisani, oni su najviše oštećeni i ekonomski oslabljeni.

„Deklarativno zalaganje za ulazak u Evropsku uniju (EU) pada u vodu, jer ovaj režim vlasti radi sve suprotno politici EU, gde je tržište i protok roba slobodan“, ističu udruženja.

(FoNet)