Skip to main content

Udruženja: Promene zakona o podršci porodici neusaglašene sa potrebama roditelja

Info 02. apr 2021.
2 min čitanja

Četiri organizacije iz Srbije ocenile su danas da predložen Nacrt o izmenama i dopunama zakona o finansijskoj podršci porodici „ne donosi nikakve značajne promene koje su usaglašene sa potrebama roditelja“.

„Uprkos brojnim sastancima i obećanjima predložene izmene u Nacrtu zakona ispod su svakog razumnog očekivanja. Tri godine čekamo na konkretne izmene koje bi omogućile pre svega pravednu naknadu zarade mamama koje su na porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada radi nege deteta“, navodi se u zajedničkom dopisu četiri organizacije.

Bebac.com, Centar za mame, Srbija u pokretu i Udruženje Roditelj uputile su dopis sa više od 10.000 potpisa građana koji podržavaju izmene zakona ministru za brigu o porodici i demografiju Ratku Dmitroviću, ministarki za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

Uz dopis poslali su i svoje predloge za izmenu zakona koje se odnose na izmene obračuna naknade zarada koji će omogućiti da mame dobiju naknadu u skladu sa brojem meseci u kojima su radile (ne manju od minimalca), izjednačavanje prava mama preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame i pravedan obračun naknade zarada za mame koje imaju veća primanja od tri prosečne plate.

„Apelujemo na vas da konačno odgovorno pristupite rešavanju gorućih problema roditelja koji pored izmena ovog Zakona uključuju i izmene drugih zakona i propisa kao i drugačiji, odgovorniji i efikasniji  pristup roditeljstvu u Srbiji“, navodi se u dopisu.

Organizacije su izrazile spremnost da pomognu i doprinesu izradi pravednijeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji će porodicama koje žive u Srbiji biti stvarna podrška.

„Nebriga za prava roditelja u situaciji kada se borimo za natalitet suočeni sa sve gorom demografskom slikom Srbije, nedopustiva je i u najmanju ruku neočekivana od države koja, barem na rečima, zagovara podršku porodici i deci“, piše u dopisu.

Ocenili su da je rasprava o izmenama ovako važnog zakona morala biti organizovana transparentnije i to pre izrade samog Nacrta, uz obraćanje pažnje na ono što roditeljima zaista treba.

„Kako je konstruktivan dijalog i ovog puta izostao, poslali smo predloge za izmenu zakona prema navedenim uputstvima. Te predloge je podržalo više od 10.000 građanki i građana koji svi smatraju da izmenjeni zakon mora da sadrži tri ključne izmene“, piše u dopisu.

(Beta)