Skip to main content

Udruženja iz FBiH: Institucije da se usprotive obilježavanju neustavnog 9. januara

Jugoslavija 04. јан 2023.
< 1 min čitanja

"U ovom gradu nisu dobrodošli oni koji žele da unose nemir"

Predstavnici boračkih udruženja i nevladinih organizacija Kantona Sarajevo okupili su se danas u Memorijalnom kompleksu Kovači u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo najavljenim obilježavanjem Dana RS-a 9. januara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, u Istočnom Sarajevu.

Predstavnici su iznijeli svoje zahtjeve, od kojih su prva tri osnovna.

„Tražimo od visokog predstavnika da osigura provođenje odluke Ustavnog suda BiH kojim je 9. januar proglašen neustavnim. Tražimo od Tužilaštva BiH da pod hitno otvori istragu o nepoštivanju odluke Ustanvnog suda BiH o neustavnosti 9. januara, te tražimo od svih predstavnika vlasti na državnom, entitetskom i kantonalnim nivoima da se izjasne i usprotive obilježavanju neustavnog 9. januara“, poručili su nezadovoljni predstavnici boračkih udruženja.

Osim ova tri osnovna zahtjeva, predstavnici su zahtijevali od federalnog i kantonalnog MUP-a da od 7. do 10. januara postave punktove oko Sarajeva i to od Pala, Lukavice, Dobrinje, Trebevića, a sve to radi sprečavanja incidenata, posebno kod sugrađana koji su civilne žrtve rata.

Prema njihovom zahtjevu MUP KS treba kontrolisati sva sumnjiva vozila, te oduzmati sva obilježja koja narušavaju sigurnost, unose nemir i nepovjerenje građanima Sarajeva. Smatraju da se takvim vozilima ne smije dopustiti ulaz u Sarajevo.

„Svi učesnici koji idu na tu neustavnu proslavu, svi autobusi i borbena vozila trebaju biti vraćena sa teritorija Kantona Sarajevo. Ti učesnici samo žele da naprave incidente. Ovo ćemo u pismenoj formi poslati svim institucijama. U slučaju da ne odgovore pozvat ćemo narod na samoorganizaciju da spriječe ulazak tih vozila i da se naprave barikade. U ovom gradu nisu dobrodošli oni koji žele da unose nemir“, kazali su.

Također, ovi zahtjevi boračkih udruženja i nevladinih organizacija su poslani Delegaciji Evropske unije, PIC-u i OHR-u koji se nisu oglasili o ovim zahtjevima.

(Klix.ba, foto: Autonomija)