Skip to main content

Udruženja: Hitno pustiti sve uhapšene na Šodrošu

Vojvodina 18. окт 2022.
< 1 min čitanja

"Najoštrije osuđujemo nasilno ponašanje policije bez identifikacionih pločica prema građanima Novog Sada"

Više novosadskih građanskih i ekoloških udruženja zatražilo je danas hitno puštanje iz pritvora svih građana koji su uhapšeni braneći, kako tvrde, nezakonito krčenje autohtone šume na Šodrošu, saopšteno je iz Ekološkog fronta Novi Sad.

„Najoštrije osuđujemo nasilno ponašanje policije bez identifikacionih pločica prema građanima Novog Sada! Naglašavamo da radnici kineske kompanije China Road and Bridge Corporation, koja gradi most nije pokazala na uvid potrebne građevinske dozvole niti tablom obeležila radove, dok je građevinska inspekcija odbila da izađe na teren“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je umesto građevinske i drugih inspekcija, koji treba da ustanove zakonitost najavljenih radova, novosadska vlast na građane poslala nekoliko policijskih kordona koji „prekomernom upotrebom sile, guranjem i udaranjem“, potiskuju građane u šumu kako bi mogli da nastave sa radovima i unište poslednju autohtonu šumu u Novom Sadu.

U saopštenju se podseća i da građani i istaknuti novosadski aktivisti više od četiri meseca dežuraju na novosadskom priobalju nakon što je posečeno više topola tokom pripremnih radova za izgradnju mosta.

„Radovi su započeli nakon usvajanja spornog Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada, prilikom čega je privatno obezbeđenje i policija tukla i hapsila demonstrante. Na GUP je predato više od 12.500 primedbi građana, ocena njegove zakonitosti se nalazi na Ustavnom sudu Srbije, a nije ni usaglašen za planom višeg reda – Prostornim planom Srbije“, navedeno je iz Ekološkog fronta.

Potpisnici ovog saopštenja su neformalne i formalne organizacije koje su podržale osnivanje i aktivnosti novosadskog Šodroš Survivor kampa.

(Autonomija)