Skip to main content

Udruženja Crnogoraca: Problemi u Vrbasu i Malom Iđošu sa službenom upotrebom jezika

Info 19. mar 2021.
< 1 min čitanja

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Gordana Čomić razgovarala je danas sa predsednikom Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš” Nenadom Stevovićem o problemu kulture poštovanja manjinskih prava u medijima i javnom prostoru prema pripadnicima crnogorske zajednice.

Kako se navodi u saopštenju pres službe udruženja Krstaš, na sastanku je bilo reči i o konkretnim problemima u opštinama Vrbas i Mali Iđoš, gde crnogorski jezik nije u službenoj upotrebi i pored brojnih inicijativa crnogorskog stanovništva koji u tim opštinama živi.

“Crnogorska nacionalna manjina ima problem u opštini Vrbas oko službene upotrebe jezika i pisma, iako po popisu iz 2011. godine ima 17,5 odsto građana te opštine koji su se izjasnili kao Crnogorci, a crnogorski jezik nije u službenoj upotrebi pored niza inicijativa još od 2010. godine i imperativne zakonske norme”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je uočen i problem finansiranja CKPD „Princeza Ksenija” iz Lovćenca, u opštini Mali Iđoš “što utiče na funkcionisanje jedinog Crnogorskog kulturnog centra i jedine Crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji”.

“Ministarka Čomić, još jednom je ponovila da je Ministarstvo alat za sve i da razume kada neko hoće da reši probleme i štiti interese svoje nacionalne zajednice. Dogovoreno je da će se komunikacija u cilju pronalaženja rešenja nastaviti i u narednom periodu”, piše u saopštenju.

(Beta)