Skip to main content

Učesnik bitke za ranjenike: Danas se pojavio fašizam protiv kojeg smo se borili

Jugoslavija 06. maj 2023.
2 min čitanja

"Sada oni sebe nazivaju oslobodiocima naše države iako su bile ništa drugo nego samo sluge njemačkog i italijnskog okupatora"

“Težak mi je osjećaj kad se sjetim mojih drugova koji su ostavljali kosti po ovim gudurama“, priča 96-godišnji Ivo Karamatić.

S 96 godina Ivo Karamatić stigao je na mjesto na kojem se s 14 godina kao učesnik Bitke na Neretvi u Jablanici borio protiv fašističkog okupatora. Prisjetio se ključnog trenutka ove borbe kada su se uz srušeni most popeli i bombaškim napadima iznenadili neprijatelje, javlja N1.

“Sejo Opačić je prvi prešao uz srušeni most, kad je on prošao onda smo i mi za njim, iznenadili smo četnike i oni su se pobunili otišli malo dalje, mi smo ih napali, tjerali smo ih do Nevesinja i tamo ih više nije ni bilo”, prisjetio se.

Tad je bio među najmlađima, a danas je na 80. godišnjicu sjećanja na ovu bitku najstariji. Svojim prisustvom i izgledom , ali i zbog činjenice da je jedan od rijetkih živih učesnika NOB-e nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svaki dolazak u Jablanicu za njega je posebno emotivan.

“Težak mi je osjećaj kad se sjetim mojih drugova koji su ostavljali kosti po ovim gudurama. Normalno, da mi je to teško, ali veselim se kad vidim da ovaj svijet ovdje odaje poštovanje tim palim borcima za našu slobodu, iako se nažalost danas pojavio fašizam protiv koga smo se mi borili za slobodu naše domovine Jugoslavije, ali sada oni sebe nazivaju oslobodiocima naše države iako su bile ništa drugo nego samo sluge njemačkog i italijnskog okupatora koji su nas u ono vrijeme okupirali, a mi smo se borili sa svim sredstvima, nismo imali ni tvornica niti oružja, nego od njihovog oružja smo tukli njih”, kazao je za N1 Ivo Karamatić, naglasivši da nastoji svake godine doći u Jablanici na obilježavanje godišnjice, kako bi odao počast pogunulim borcima, ali i kako bi evocirao uspomene na dane bitke čiji je učesnik i sam bio.

(Slobodna Bosna)