Skip to main content

U Zrenjaninu održan treći protest protiv nasilja: Senka može da bude bilo ko od nas

Građani 31. maj 2023.
2 min čitanja

Podrška profesorki suspendovanoj zbog poziva na građanski protest

Sa protesta „Zrenjanin protiv nasilja“ večeras je data podrška nedavno suspendovanoj profesorki lokalne gimnazije Senki Jankov i ponovljeni su zahtevi sa skupova „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu.

Na trećem takvom protestu u Zrenjaninu, po obilnoj kiši, tražena je odgovornost direktora Zrenjaninske gimnazije Milana Radakovića zbog pokretanja procesa protiv Jankov koja je u „Gugl učionicama“ učenika četvrtih razreda kojima predaje sociologiju, postavila poziv na protesni skup „Zrenjanin protiv nasilja“, održan 17. maja.

Zrenjaninska gimnazija je u utorak saopštila da je shodno zakonu njen direktor doneo zaključak o pokretanju disciplinskog postupka protiv profesorke Senke Jankov, a da će po okončanju biti poznato da li je ona prekršila zakon.

Gimnazija u saopštenju navodi da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje škola u te svrhe, na osnovu čega je direktor doneo zaključak o pokretanju disciplinskog postupka protiv Jankov.

Na večerašnjem protestu „Zrenjanin protiv nasilja“ profesorka Olgica Rakić je u govoru kazala da je Jankov suspendovana s posla koji je, kako je navela, radila odgovorno i s mnogo ljubavi.

„Njena uloga u životima dece je da ih usmerava da odrastu u dobre i poštene ljude, to može da se uradi samo tako što se deci objasne svi aspekti i uglovi posmatranja društva, života i sveta“, kazala je ona.

Po njenim rečima, jedan od tih uglova posmatranja je nekome zasmetao.

„Nažalost Senka može da bude bilo ko od nas sutra – prekosutra, a mnogo Senki već imamo širom Srbije“, kazala je Rakić.

Jankov je zahvalila za podršku i što su okupljeni, kako je kazala, pokazali hrabrost, empatiju i solidarnost, koje ima svuda.

Posebno je zahvalila svojim učenicima koji su došli na protest, a koji su, kako je navela, i razlog zbog čega i kako radi.

Kazala je da situacija u kojoj se našla jeste ružna, teška i nepravedna, ali da, kako je navela, ona nije jedino važna.

„Naše društvo odavno se nalazi u veoma teškom i nezavidnom položaju gde svako ko pokuša da se suprodstavi nepravdi da ukaže na istinu… biva sankcionisan“, rekla je ona, a građani Zrenjanina su svojom podrškom pokazali „da to više ne prolazi“.

„Cilj okupljanja je borba protiv nasilja, …nasilje ima mnogo oblika i da pored onoga što smo mogli da vidimo 3. i 4. maja treba reći da je ono, na neki način, bilo podstaknuto i negovano kroz politički diskurs, kroz politički rečnik, kroz medijsko delovanje“, kazala je ona.

Po njenim rečima, protvi toga se svi okupljeni bore i to je razlog zašto su i večeras, po kiši, na protestu u Zrenjaninu.

Posle skupa učesnici protesta uputili su se u protestnoj povorci do Zrenjaninske gimnazije.

(Beta, foto: N1)