Skip to main content

U Vojvodini život najskuplji, a zarada mala

Izdvajamo 15. sep 2011.
2 min čitanja

Domaćinstva u Srbiji u proseku su u drugom kvartalu 2011. godine imala mesečne prihode od 51.467 dinara. Vojvođani, međutim, nisu ni tom sumom raspolagali – prosečno ovdašnje domaćinstvo uspelo je da namakne tek 50.037 dinara. Istovremeno, stanovnici prestonice su srpski prosek premašili za deset hiljada dinara – imali su na raspolaganju 61.071 dinara.

Lane u ova doba Vojvođani su takođe stajali loše u odnosu na prosečna ukupno raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji. Kada se uporede lanjski i sadašnji podaci zvanične statistike vidljivo je da su prihodi domaćinstava ujednačeno rasli na republičkom nivou, vojvođanskom i prestoničkom, ali su ovdašnji izdaci bili veći. U drugom kvartalu 2010. godine domaćinstva u Srbiji u proseku su raspolagala sa 46.156 dinara, beogradska sa 56.767 dinara, a vojvođanska sa 45.669 dinara. Ali, istovremeno, izdaci domaćinstva u Vojvodini rasli su brže i od prosečnih republičkih i od beogradskih. Vojvođanska domaćinstva su u drugom kvartalu 2011. imala su izdatke za ličnu potrošnju za 9.451 dinara veće nego u istom periodu prošle godine, dok su beogradski povećani za 5.123 dinara, a prosečni za 6.444 dinara. Ukupno, izdaci domaćinstva u Vojvodini ove godine iznosili su 51.631 dinar.

Paradoksalno, ali državna statistika je tako izračunala – samo su Vojvođani trošili više nego što su imali na raspolaganju. Po kojoj su formuli živeli, valjda je jasno samo Republičkom zavodu. Domaćinstva u Vojvodini najviše su, prema zvaničnoj statistici, trošila na hranu – 20.394 dinara, ali po tome se nisu odvajala od onih u drugim delovima zemlje jer smo, s obzirom da za trpezu damo preko 40 odsto crkavice koju zaradimo, evropski šampioni. To je već dovoljan pokazatelj životnog standarda, a da smo na najnižim granama jasno je ako se ima u vidu da prosečni izdaci za hranu u EU u ličnoj potrošnji domaćinstava čine 16 odsto. Pomenimo, taj procenat u Velikoj Britaniji iznosi 11 odsto, u Luksemburgu i Nemačkoj 12, u Rumuniji 37…

Spram republičkog proseka vojvođanska domaćinstva trošila su više na stanovanje (8.287 dinara), transport (4.939 dinara)… Pomenimo, Republički zavod za statistiku juče je je saopštio da su od ukupno raspoloživih sredstava, 94,4 odsto bili prihodi u novcu, a 5,6 odsto u naturi. Najveći udeo u novčanim prihodima imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa – 48,2 odsto, i penzije – 34,2 odsto. Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava iznosili su 46.500 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića, 44,3 procenta. Domaćinstva u beogradskom regionu imala su najveći deo prihoda u novcu -51 odsto, zatim u Vojvodini – 42,5 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji – 44,5 odsto. Najveći deo prihoda u naturu imala su domaćinstva u Šumadiji i zapadnoj Srbiji – 8,9 odsto, južnoj i istočnoj Srbiji – 8,6 odsto i Vojvodini -4,6 odsto.

Podaci su dobijeni anketom o potrošnji domaćinstava o prihodima, rashodima i potrošnji domaćinstava, odnosno o osnovnim elementima lične potrošnje. Tom anketom se prikupljaju i podaci o nekim važnijim pokazateljima životnog standarda (uslovi stanovanja, snabdevenost trajnim potrošnim dobrima), kao i osnovni podaci o demografskim, ekonomskim i sociološkim karakteristikama domaćinstava. Od ukupnog broja od 1.200 domaćinstava predviđenih za anketiranje u drugom kvartalu, anketirano je 1.153 domaćinstva, odnosno 96 odsto.

(Autonomija)