Skip to main content

U Vojvodini četiri listića za izbore u nedelju

Autonomija 10. maj 2008.
2 min čitanja

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Pokrajinska izborna komisija (PIK) utvrdila je da je konačan broj birača u Vojvodini 1.720.818, koji će u nedelju 11. maja glasati na 1.782 biračka mesta. Predsednik PIK Slobodan Nadrljanski rekao je na konferenciji za novinare da će se, za razliku od izbora u drugim delovima Republike, u Vojvodini građani izjašnjavati o svojim predstavnicima zaokruživanjem brojeva na četiri izborna listića. Osim glasanja za narodne poslanike Skupštine Srbije i za odbornike lokalnih skupština, glasači u Vojvodini će, na još dva listića, birati i 120 pokrajinskih poslanika, rekao je Nadrljanski. Izbori za Skupštinu Vojvodine održavaju se po kombinovanom izbornom sistemu. Polovina od 120 poslanika bira se po proporcionalnom izbornom modelu u kojem je Pokrajina jedna izborna jedinica, a izborni cenzus pet odsto.
Cenzus ne važi za Mađarsku koaliciju, koja je predstavnik stranaka nacionalnih manjina, a kojima je za osvajanje poslaničkih mesta neophodno da pređu „prirodni prag“, koji se izračunava tako što se ukupan broj glasova podeli sa ukupnim brojem mandata. Preostalih 60 poslanika bira se po dvokružnom većinskom sistemu u isto toliko izbornih jedinica. Po većinskom principu u svakoj od 45 vojvođanskih opština biće biran najmanje jedan poslanik, dok će veći gradovi Pokrajine na taj način dati od dva do sedam svojih predstavnika u pokrajinski parlament.
Ukoliko po većinskom sistemu nijedan kandidat u prvom krugu ne dobije većinu glasova izašlih birača, na ponovljenom glasanju 25. maja glasaće se za dva kandidata koja su u prvom krugu imala najviše glasova.
Za izbore po proporcionalnom izbornom sistemu, PIK je proglasio ukupno devet izbornih lista od kojih su osam stranaka i koalicija i jedna grupa građana. Prva na glasačkom listiću biće lista „Za evropsku Vojvodinu-Demokratska stranka-G17 plus-Boris Tadić“, druga je „Zajedno za Vojvodinu-Nenad Čanak“, treća „Liberalno demokratska partija-Čedomir Jovanović“, a četvrta „Srpska radikalna stranka-Tomislav Nikolić“. Po redosledu prijavljivanja slede „Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Dušan Bajatović“, šesta je „Koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija-Vojislav Koštunica“ a sedma „Mađarska koalicija-Ištvan Pastor“. Izborna lista „Grupe građana Maja Gojković“ biće pod rednim brojem osam, a na devetom mestu je lista „Vojvodina je snaga Srbije-Igor Kurjački“.
Svi podnosioci lista predložili su po maksimalnih 60 kandidata, a na svim listama je zadovoljen uslov propisan odlukom Skupštine Vojvodine da na izbornoj listi mora da bude najmanje 30 odsto žena. Nadrljanski je rekao da će PIK utvrditi rezultate izbora najkasnije u roku od 12 časova od prijema materijala od izbornih komisija izbornih jedinica.
O toku pokrajinskih izbora PIK će obaveštavati javnost na redovnim konferencijama za novinare u 11, 13 i 15 sati, a ukoliko bude potrebno biće organizovana i vanredna obraćanja u pres sali Izvršnog veća Vojvodine.
Za praćenje izbora u Vojvodini PIK je izdala službeno ovlašćenje Kongresu regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope tako da će njihova delegacija od 11 članova pratiti oba nivoa pokrajinskih izbora.

(Beta)