Skip to main content

Izložba: Vojvođanski gradovi u Rijeci

Autonomija 10. мај 2008.
< 1 min čitanja

Izložba „Vojvođanskom graždanstvu u susret” Muzeja Vojvodine iz Novoga Sada otvorena je u Muzeju grada Rijeke i oslikava nastanak i razvoj građanskog sloja u Vojvodini u 18. i 19. veku. Postavka u Rijeci deo je velike izložbe postavljene u matičnom Muzeju Vojvodine s istim nazivom. „Graždanstvo” u nazivu arhaičan je izraz koji i potiče iz razdoblja koje predstavlja izložba.
Kako je rekla muzejska savetnica i istoričarka Vojvođanskog muzeja Ljubica Otić, na izložbi je predstavljen početak razvoja gradova i jačanje ekonomije na tom području za vreme austro-ugarske vladavine, prateći razvoj društvenog života i duhovnosti.
Gradovi u Vojvodini razvijaju se krajem 18. veka otvaranjem prvih manufakturnih i industrijskih pogona i pratećim osnivanjem kompanija, društava i cehova trgovaca i preduzetnika. Društveni život karakteriše osnivanje nacionalnih institucija, čitaonica i pozorišta, kao i pevačkih društava, a organizuju se kućne zabave i balovi.
Europeizacija gradova angažovanjem arhitekata iz Austro-Ugarske vidljiva je posebno na izloženim razglednicama gradova iz toga doba, rekla je kustoskinja Milkica Popović. One su pozajmljene iz gradskih muzeja vojvođanskih gradova ili privatnih zbirki.
Izloženi su i odevni predmeti i obuća višeg sloja građanstva iz toga doba, kao i upotrebni i ukrasni predmeti.
Izložba ostaje otvorena do 7. juna.

(Hina)