Skip to main content

U Vojvodini 1.720.817 birača

Autonomija 28. апр 2008.
< 1 min čitanja

Izvršno veće VojvodineUkupan broj birača u Vojvodini je 1.720.817, saopštila je večeras u Novom Sadu Pokrajinska izborna komisija (PIK). PIK je večeras doneo Odluku o utvrđivanju ukupnog broja birača u Vojvodini i proglasio ukupno devet lista za pokrajinske izbore koji će se održati 11. maja, istsovremeno sa republičkim i lokalnim izborima.
Proglašene su liste „Za evropsku Vojvodinu, Demokratska stranka-G17 plus, Boris Tadić-Bojan Pajtić“, zatim lista koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak“, kao i lista „Liberalno-demokratska partija-Čedomir Jovanović. PIK je proglasio i liste „Srpska radikalna stranka – Tomislav Nikolić“, „Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Dušan Bajatović“ i „Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija – Vojislav Koštunica“.
Proglašene su i liste „Mađarska koalicija – Ištvan Pastor“, Grupa građana „Maja Gojković“, kao i lista „Vojvodina je snaga Srbije-Igor Kurjački“. Pokrajinski izbori održavaju se po kombinovanom izbornom sistemu.
Sa lista koje je proglasio PIK biće po proporcionalnom izbornom sistemu izabrano 60 od ukupno 120 poslanika Skupštine Vojvodine. Ostalih 60 poslanika biće izabrano po dvokružnom većinskom izbornom sistemu, sa dva kandidata u drugom izbornom krugu.
Prijave za učešće na pokrajinskim izborima koji se odnose na većinski izborni sistem podnošene su opštinskim izbornim komisijama i Gradskoj izbornoj komisiji u Novom Sadu.
Drugi krug izbora po većinskom sistemu biće organizovan 25. maja u onim opštinama u kojima kandidati u prvom krugu ne dobiju potrebnu većinu od više od 50 odsto glasova u prvom izbornom krugu.

(Beta)