Skip to main content

U Vojvodini 1.700 učenika manje nego prošle godine

Građani 09. sep 2011.
< 1 min čitanja

Ove godine u osnovne i srednje škole u Vojvodini upisano je 1.700 učenika manje nego u prethodnoj školskoj godini, izjavio je danas zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Zoltan Jegeš.

Jegeš je kazao da je to još jedan pokazatelj opadanja broja stanovnika Vojvodine. Prema njegovim rečima, u pokrajini se broj stanovnika svake godine smanji za 40.000, što je, kako je ocenio, posledica „bele kuge”, odnosno negativnog prirodnog priraštaja stanovništva.  „Problem je i što zbog ekonomske situacije stanovništvo sa sela u velikom broju migrira ka velikim gradovima pa smo prinuđeni da, zbog smanjenog broja učenika u seoskim sredinama spajamo odeljenja i da uvodimo kombinovanu nastavu”, naveo je Jegeš.

On je rekao da se u Vojvodini nastava odvija na šest službenih jezika: srpskom, hrvatskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom, ali i na romskom jeziku, koji nije u službenoj upotrebi u pokrajini. Podsetio je da već tri godine funkcioniše obrazovanje učitelja romske nacionalnosti na Vaspitačkoj školi u Vršcu. Jegeš je naveo da je u pojedinim osnovnim i srednjim školama u pokrajini uvedena bilingavlna nastava na francuskom, engleskom i nemackcom jeziku.

(Beta)