Skip to main content

U Vijećnici predstavljena knjiga Jove Divjaka “Ne pucaj!”

Kultura 09. apr 2022.
2 min čitanja

Knjiga od tri toma Ne pucaj! autora Jovana Divjaka posthumno je u petak predstavljena u sarajevskoj Vijećnici, na prvu godišnjicu Divjakove smrti.

Brojni poštovaoci autorovog lika i djela prisustvovali su ovom događaju, prenosi Fena.

Iako je u publici bilo “šaroliko društvo”, kako je kazao jedan od promotora, velika posjećenost svjedoči da su mnogi ljudi iskreno voljeli Divjaka zbog njegove visokomoralne ličnosti.

Omiljeni komandant unutar struktura Armije Bosne i Hercegovine tokom proteklog rata, Divjak je na promociji bio tema najviše u kontekstu prvorazrednih ljudskih vrlina.

Heroj, humanista, narodni čovjek…

Osnivač udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, humanista, pravednik, narodni čovjek, heroj, general… riječi su kojima su ga promotori opisivali.

“Heroj je u očima svih nas koji su ga poznavali”, rekla je Florence Hartmann, jedna od promotorica, bivša glasnogovornica Haškog tribunala, novinarka i spisateljica, dobitnica Šestoaprilske nagrade Sarajeva.

Slavko Šantić, također u ulozi promotora i jedan od urednika knjige, između ostalog je rekao da će čitaocu biti jasno kako je i zašto Divjak dostojanstveno prkosio nedaćama i zašto je dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja.

Promotor Valerijan Žujo kaže da je Divjak ovom knjigom podigao sebi spomenik koji neće biti moguće srušiti.

Učinio je i to vrlo inteligentno te će budućim historičarima djelo poslužiti za istinu “o ovom našem vremenu”, rekao je ovaj promotor.

Drugi spomenik podignut je Divjaku već za života osnivanjem udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, rečeno je na promociji, jer je i sam, kao vrlo obrazovan čovjek, spoznavao značaj školovanja mladih, pa je iz fondacije njegovog udruženja stipendiran veliki broj đaka i studenata.

Očuvati zamisao Jovana Divjaka

Iz Udruženja koje je Divjak osnovao, izvršni direktor Edin Bećirović poručio je da će Divjakova zamisao ostati očuvana nastavkom misije te asocijacije.

Knjiga “Ne pucaj!” sastoji se od tri toma, od kojih su prva dva Divjakovi ratni dnevnici iz 1992. i 1993. godine.

Jedan od brojnih promotora bio je Manel Vila i Motllo, dugogodišnji službenik u Gradskom vijeću Barcelone i u vladi Katalonije, počasni građanin Sarajeva od 2015. godine.

Novinarima je rekao da je došao u Sarajevo obilježiti godišnjicu Divjakove smrti jer je tokom ratne 1992. godine bio u ratnom Sarajevu te je delegacija grada kojeg je zastupao uspostavila izvrsnu saradnju s Divjakom i Udruženjem “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”.

Jedna od promotorica bila je i Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Oslobođenje, a moderirala je Duška Jurišić.

(AJB/Agencije)