Skip to main content

U subotu protest ispred Banovine zbog opasnosti od rušenja

Info 01. дец 2022.
2 min čitanja

"Da li je 167 parking mesta "opravdan projekat za potencijalno moguće rušenje zgrade Banovine ili je dovoljno samo njeno urušavanje"

Šest opoziconih stranaka danas je u Novom Sadu pozvalo Novosađane da u subotu, u 11 časova, dođu na protest u prolazu između zgrada Skupštine i Vlade AP Vojvodine i ne dozvole da im se ruši kulturno dobro. Povodom štete koju je pretrpela zgrada Banovine (Pokrajinske vlade) tokom izgradnje podzemne garaže u neposrednoj blizini, pozvali su da se prekinu radovi na tom objektu dok se ne utvrdi šteta i ne izvrši sanacija postojećeg oštećenja na tom spomeniku kulture.

Kako je na konferenciji za novinare istakao Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine (APV), u subotu će javnost biti upoznata sa informacijama do kojih su do sada došli, a koje se tiču odgovornosti gradske vlasti, i građanima predstaviti plan kako da zajedno odbranimo Banovinu.

Dodao je da od nadležnih nisu dobili odgovore, zbog „prikrivanja informacija, ćutanja pojedinaca i institucija“ zbog čega „sve ovo ne miriše da će na dobro izaći“.

„Ako neko pokušava da sruši jedan od simbola Novog Sada, šta ga onda zaustavlja da sruši i kuću nekog od nas po želji nekog investitora ili nekog trećeg lica“, rekao je Aleksandar Jovanović iz APV.

Ana Oreg iz Pokreta slobodnih građana upitala je u čijem interesu vlast radi – „u interesu građana ili izvođača radova?“

„Da stvar bude gora, vlast je to uradila sa zgradom koja je pod zaštitom države, a da bude još gore, vlast je to uradila novcem građana i onda pokušava da izbegne odgovore koje građani poostavljaju na tu temu“, navela je Oreg.

Ona je rekla i da je jedini odgovor na sva pitanja koja su upućena institucijama, stigao iz Srpske napredne stranke što govori o tome da su oni „malo pomešali politiku sa institucijama“.

„Nama ne treba odgovor gradskog odbora SNS nego nam treba odgovor institucija“, rekla je ona.

Veljko Krstonošić iz Demokratske stranke podsetio da je gradska vlast rekonstrukciju Trga Republike „uradila nakaradno“, bez podzemne garaže, a da će sada posle 10 godina taj prostor dati u koncesiju „nekom od privatnika“.

„Već mesec dana imamo samo informacije SNS-a koji kaže da pustimo struku da radi svoj posao. Očekivali smo od struke, a struka je inspekcija, očekivali smo od direktora zavoda za zaštitu spomenika kulture da nam kaže šta je ta institucija uradila da zaštiti ovaj objekat. Oni za sada prikrivaju ovo što se dešava“, rekao je Krstonošić.

Mladen Cvijetić iz novosadskog odbora Zajedno rekao je da koji god Srpska napredna stranka projekat dohvati „to počne da truli i puca, i to se desilo i sa Banovinom sada“.

Branislava Pandurov, gradski odbor SSP je upitala da li je 167 parking mesta „opravdan projekat za potencijalno moguće rušenje zgrade Banovine ili je dovoljno samo njeno urušavanje?“

„Iskazujemo veliku zabrinutost i za drugi takav projekat u srcu Novog Sada, u Ulici Modene. Da li će neki sitni kvarovi narušiti eventualno i statiku Tanurdžićeve palate ili čak Katedrale, kao centralnih simbola Novog Sada?

Aca Udicki iz Pokreta za preokret, hidro-geolog po struci, ocenio je da je ovde, pored projektanta, odgovorna i tehnička komisija koja je primila taj projekat i izvršila tehničku kontrolu.

„Meni se čini, ako gledamo od Grdeličke klisure pa nadalje, poznato je da postoje podobni izvođači radova, ali sada smo otkrili da postoje i podobni projektanti koji moraju da urade onako kako se traži politička vlast, a ne šta traži struka“, upozorio je Udicki.

Protest u subotu u 11 časova u Banovnskom prolazu organizuju Akcija progresivne Vojvodine, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret i Zajedno za Novi Sad.

Petar Alimpijević Autonomija