Skip to main content

U Subotici otvorena džamija Muhadžir

Autonomija 24. авг 2008.
< 1 min čitanja

U Subotici danas je otvorena džamija Muhadžir – prva džamija u Vojvodini. Džamiju je otvorio muftija sandžački Muamer Zukorlić, zajedno sa Mehmedom Jilmazom, glavnim donatorom iz Turske.
Otvaranju džamije prisustvovao je i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, predastavnici nekoliko ambasada stranih zemalja u Beogradu, lokalne zajednice, kao i građani Sandžaka i islamski vernici koji su autobusima došli u Suboticu.
Otvarajući taj islamski hram, Zukorlić je izrazio nadu da će ga „svevišnji učiniti mestom milosrđa, rahmeta, tolerancije, jedinstva, adeta, pokornosti i svetla za sve ljude“.
Džamiju je izgradila islamska zajednica Subotice, a rezultat je višegodišnjih nastojanja islamskih vernika u Subotici da dobiju mesto za molitvu i versko učenje.
Kako je istakao predsednik islamske zajednice u Subotici Fetiš Kurdali, džamija je rezultat iskrenog razumevanja gradskih čelnika za njihove potrebe.
Posle svečanog otvaranja u džamiji je održana i prva molitva, a u Gradskoj kući održana je i svečana akademija. Otvaranje džamije pratilo je jako obezbeđenje i brojne policijske snage.

(Beta)