Skip to main content

Premijera dokumentarnog filma “Protiv (b)ratova”

Građani 09. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Duhovna Republika održala se 96 dana, a kao rezultat ove akcije nijedan od mobilisanih Vojvođana više nije bio odveden preko granice"

Projekcija filma “Protiv (b)ratova”, autora Darka Špera, održaće se 15. decembra sa početkom u 18 časova u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu.

Film je nastao uz podršku REKOM – mreže pomirenja, a govori o protestima protiv nasilne mobilizacije u Potisju 1991. godine, s akcentom na dešavanja u selu Trešnjevac, Senti i Adi.

U Trešnjevcu su 10. maja ove godine obeležene tri decenije tih protesta, u znak sećanja na događaje kada je u to selo, sa manje od 2.000 stanovnika, stiglo oko 200 poziva za mobilizaciju.

“Tog 10. maja, kada je u Trešnjevcu počeo miran antiratni protest, vojska je opkolila selo sa 92 tenka, koja su svoje topovske cevi uperili na selo. Svi meštani su odbili da idu na ratište i zatvorili su se u piceriju i bilijar klub Zicer. Veliku podršku u tome pružile su im žene: njihove majke, sestre, supruge…”, dodaje se u najavi.

Podseća se da su zahtevi tih protesta bili jednostavni: da se prekine mobilizacija, da se mobilisani vrate kućama, i da se aboliraju svi koji su odbili da idu u rat.

“Duhovna Republika održala se 96 dana, a kao rezultat ove akcije nijedan od mobilisanih Vojvođana više nije bio odveden preko granice. Ideja o Duhovnoj Republici Zicer privukla je pažnju ne samo medija već i građana drugih mesta u Vojvodini”, ističu u NDNV-u.

Prema zvaničnim procenama, dodaju iz NDNV-a, Vojvodina je imala 200.000 dezertera, od kojih su se neki skrivali, neki pobegli iz zemlje, a bilo je i onih koji su zbog takvog pacifističkog ubeđenja završavali po zatvorima i bivali mučeni.

“Neki od njih o tim iskustvima govorili su za dokumentarni film Nezavisnog društva novinara Vojvodine ‘Protiv (b)ratova'”, ističu u NDNV-u.

(Autonomija)