Skip to main content

U Srbiji svaki šesti – alkoholičar

Građani 01. nov 2011.
< 1 min čitanja

Svaki šesti stanovnik Srbije je alkoholičar, a dve trećine mladih je svoje prvo piće popilo u porodici, uz prisustvo i odobrenje roditelja, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Srbija je četvrta zemlja po potrošnji alkohola u Evropi, a prema istraživanju Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut mladi u Srbiji prvo pijanstvo dožive sa 13 i po godina, dok svaki četvrti sredjoškolac redovno konzumira alkohol.

Prosečan srpski alkoholičar, bez obzira na pol, star je 45 godina, rečeno je danas na konferenciji za novinare o alkoholizmu u Srbiji. Prvi pilot projekat o tipologiji srpskih alkoholno-zavisnih pacijenata sproveden od februara do maja, obuhvatao je podatke 285 pacijenata koji se leče u zdravstvenim centrima Srbije.

Prosečan srpski alkoholičar se može dijagnostifikovati kao alkoholičar tipa dva ili tri, tipologije doktora Ota Mihael Leša sa Psihijatrijske Univerzitetske klinike u Beču, rekla je psihijatar Kliničkog centra u Kragujevcu Mirjana Jovanović. Prema njenim rečima ta tipologija je značajna zbog terapijskih metoda lečenja zavisnika.

 – Alkoholičari tipa dva su anksiozni, njima alkohol predstavlja način da razreše konflikt i frustracije. Ovi tipovi akloholičara imaju nisko samopouzdanje i emocionalno su nestabilni – kazala je Jovanović.

Ona je dodala da akloholičari tipa tri koriste alkohol kako bi popravili raspoloženje kao antidepresiv, često su agitirni a uočljive su i suicidne tendencije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović istakao je da se u Srbiji beleži povećan nivo konzumiranja alkohola. Simonović je dodao da je Republička stručna komisija za borbu protiv alkoholizma izradila nacrt predloga Nacionalne strategije za borbu protiv alkoholizma, koja predviđa sporovođenje mera i aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje štetnog dejstva alkohola.

(Beta)