Skip to main content

U Srbiji svake godine biva ubijeno najmanje 30 žena!

Vojvodina 24. нов 2022.
2 min čitanja

Kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

Ovog novembra , kao i toliko godina pre, i Srbija se pridružuje svetskoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Na žalost, iz godine u godinu naša zemlja ima sve više i sve ozbiljnijih razloga da se pridruži ovoj svetskoj kampanji – svake godine život izgubi najmanje 30 žena, samo zato što su žene. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ovogodišnja tema kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je „UNITE! Activism to end Violence against women and girls“ / „Ujedinite se! Aktivizam za okončanje nasilja nad ženama i devojčicama“

U Novom Sadu, Beogradu, Kikindi, Kragujevcu, Leskovcu, Nišu, Tutinu, Vranju, Vlasotincu … niz je aktivnosti u gradovima širom Srbije, koji bi, organizatori se nadaju, trebalo da skrenu pažnju na rodno zasnovano nasilje, kao i da podignu svest građana o mogućnostima i nužnosti individualnih aktivnosti , te po teza društva, države i zakonodavstva u sprečavanju nasilja nad ženama.

Tokom 16 dana aktivizma trajaće i kampanja na društvenim mrežama pod motom “Ne dozvolimo da žene žrtve nasilja ostanu same”.

Veliki broj aktivnosti organizuju članice Mreže žene protiv nasilja (ŽPN). U mnogim sredinama održaće se ulične protestne akcije; radionice za žene sa sela o nasilju i pravima žena; o besplatnoj pravnoj pomoći; dani otvorenih vrata u mnogim institucijama za učenike i studente; projekcija digitalnih priča i duskisija; javna zagovaranja…

„Moćpromene Kampanja je na socijalnim medijima posvećena mladima i smanjenju štetnih rodnih stereotipa koji uzrokuju nasiilje nad ženama. Kampanju organizuje grupa mladih aktivistkinja iz pet gradova u Srbiji koje su prošle serijal radionica ‘Moćpromene’ za izgradnju samopouzdanja i osnaživanje“.

U Novom Sadu od ponedeljka 28. novembra u okviru feminističkog programa „Hrabrost je zarazna“ Omladinski centar CK13 obeležiće „16 dana aktivizma…“ ciklusom filmova i predavanja o muškom nasilju „Po istinitoj priči“, u okviru kojeg će se prikazati četiri filma zasnovana po istinitim događajima.Reč je, navode organizatori, o događajima koji se nisu tek ‘desili’ ili se ‘dešavaju’. Reč je o nasilju i zločinima koje muškarci sistematski sprovode, svakodnevno, danonoćno, nad Ženama i drugim Drugima.

Svaki od filmova u ciklusu tematizuje određeni oblik muškog nasilja – partnersko i porodično nasilje, homofobiju i transfobiju. Oblici muškog nasilja i mehanizmi njegove reprodukcije i umnožavanja su raznovrsni i brojni, ali analiza potvrđuje njihovu jednorodnost: počinitelj je patrijarhalni muškarac, a seksualno nasilje je ključna karika u obrascu muške nadmoći nad Ženama i drugim Drugima.

Tribina posvećena podršci žrtvama nasilja u porodici održaće se u ponedeljak, 28. novembra u Hotelu „Park“, a u organizaciji Sigurne ženske kuće pri novosadskom centru za socijalni rad. Paneli u okviru tribine obuhvatiće razgovore i stručna vođenja kroz teme zakonskog okvira i procedura u slučajevima nasilja u porodici, pružanja podrške žrtvama, a biće i radionica za studente o proceni rizika za rodno zasnovano nasilje. Na tribini će učestvovati predstavnici tužilaštva, policije i Centra za socijalni rad, nezavisni stručnjaci, istraživači i aktivisti, uz prisustvo studenata. Tribina je namenjena studentima prava, psihologije, socijalnog rada, pedagogije i medijskih studija.

U Somboru Udruženje žena “Somborske šnajderke” upriličile su obuku za svoje članice sa porukom da samo ekonomska nezavisnost nova znanja i veštine mogu pomoći ženama da se osamostale i žive normalan život.

Branislava Opranović Autonomija