Skip to main content

U spomen tvorcu sistema DTD

Info 22. мар 2008.
< 1 min čitanja

Obeležavajući praznik Svetski dan voda, Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine predstavilo je idejni projekat za osnivanje Muzeja uređenja voda u Sremskoj Kamenici. U okviru ovog muzeja biće uređena i spomen-radna soba inženjera Nikole Mirkova, idejnog tvorca hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, koji je čitav svoj život posvetio osmišljavanju ovog jedinstvenog hidromeliracionog sistema u Evropi.
– Voda je resurs 21. veka i naša je obaveza da budućim generacijama ostavimo čistije i uređenije vode nego što smo ih zatekli – rekao je Branislav Radanović, direktor JVP Vode Vojvodine.
Na svečanosti u dvorcu Marcibanji-Karačonji u Kameničkom parku spomen-sobu legendarnog inženjera Mirkova na simboličan način otvorio je Darko Krtinić, danas najmlađi inženjer iz Sektora osnovne kanalske mreže JVP Vode Vojvodine, a idejni projekat budućeg Muzeja uređenja voda prezentovali su profesori sa Departmana za turizam i geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta. U budućnosti bi, kako je zamišljeno, čitav potez podunavlja Sremske Kamenice, Kamenički park i Dvorac-muzej uređenja voda bili mala turistička destinacija ukupne ponude Novog sada i područja Fruške gore.
Posebnu atrakciju proslave predstavljalo je prvo javno izvođenje pesme Đorđa Balaševića „Velikim kanalom“ koju je posvetio u spomen kanalu i inženjeru Nikoli Mirkovu, a nadahnuto ju je izveo taburaški sastav „Zorule“.

Danas