Skip to main content

U Sloveniji počelo prevremeno glasanje pred nedeljne izbore

Jugoslavija 19. apr 2022.
2 min čitanja

U Sloveniji je jutros u 7.00 počelo prevremeno glasanje pred nedeljne izbore za 90 članova Državnog zbora (parlamenta).

Kako javlja Hina, otvoreno je 96 birališta, po jedno u svakom od izbornih okruga širom zemlje, a mogu da glasaju birači koji u nedelju neće biti u mestu prebivališta ili iz drugih razloga.

Kako je najavljeno, danas će prevremeno glasati i predsednik države Borut Pahor.

Prevremeno glasanje biće moguće i sutra i prekosutra od 7.00 do 19.00.

Na parlamentarnim izborima koji će odrediti i sastav buduće vlade pravo glasa ima oko 1,65 miliona birača.

Od 90 poslanika u parlamentu, 88 će biti izabrano sa lista 21 stranke i građanske organizacije koje su prijavile kandidate na ovogodišnjim izborima.

Preostalih dvoje su poslanici italijanske i mađarske manjine. Manjinske zastupnike biraju samo punoletni građani tih zajednica u mestima gde žive.

Predizborna kampanja biće nastavljena do petka u ponoć, kad nastupa izborna tišina.

Prema anketi koju je sprovela agencija Mediana, izlaznost na ovogodišnjim izborima u Sloveniji mogla bi biti znatno veća od one na izborima 2018. godine, kad je glasalo 52,6 odsto registrovanih birača.

Neki analitičari smatraju da je ocena da bi svoj glas ovog puta moglo dati čak 70 odsto birača preterana.

Janšin izazivač preuzeo vođstvo na kraju kampanje

Samo nekoliko dana pred parlamentarne izbore 24. aprila, Robert Golob, bivši direktor u sektoru energetike koji nije ni imao partiju do januara, pretekao je premijera Janeza Janšu, pokazuju istraživanja.

Golobov Pokret sloboda, mala i uglavnom “uspvana” zelena partija pre nego što je Golob preuzeo i preimenovao, trenutno vodi za između jedan i 5% u odnosu na Janšine demokrate (Slovenačka demokratska stranka, SDS).

Ako se takav trend nastavi, Pokret sloboda je na putu da postigne ono što su dve novoformirane stranke uradile 2011. i 2014. – da od nule stignu do pobede na izborima, piše slovenačka agencija STA.

Međutim, slovenački mešoviti proporcionalni sistem zahteva široku koaliciju a ankete pokazuju da je neizvesno koje ća stranke preći cenzus od 4% za ulazak u parlament, što će biti ključno za pravljenje koalicije levog ili desnog centra.

Partije desnog centra Nova Slovenija (NSi) i Povežimo Sloveniju, i na drugoj strani Socijalne demokrate (SD) i Levica izgleda da su u dobroj poziciju da prave koalicionu vladu ali su liberalni LMŠ i SAB, koji se vide kao prirodni saveznici Goloba, blizu cenzusa.

Neizvesnosti doprinosi i to što je Golob pre dva dana objavio da je pozitivan na kovid i zato je 17. aprila u debati učestvovao od kuće, preko interneta. Još se ne zna kako će biti organizovane naredne TV debate.

(Beta, foto: Beta-STA)