Skip to main content

U skupštini verbalni sukob naprednjaka i ministarke Čomić

Info 28. окт 2021.
2 min čitanja

Poslanici Srpske napredne stranke razmenili su danas niz replika sa ministarkom za ljudska i manjinska prava Gordanom Čomić prilikom čega je ona dva puta poručila da mogu da postave pitanje njenog rada.

U raspravi o zakonima o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, pametnim brojilima i o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, „naprednjaci“ su izneli niz kritika na račun nekadašnje vlasti uz posebno apostrofiranje da je deo režima bila Demokratska stranka i ministarka Čomić kao njen deo.

Čomić je posle dužeg izlaganja Dejana Kesara o Draganu Đilasu i Vuku Jeremiću, Draganu Šolaku, bivšoj vlasti čiji je deo bila i Čomić, odgovorila da poslanik nije govorio o dnevnom redu i da ona nije u obavezi da mu na takva izlaganja odgovara, kao i da je staranje o dnevnom redu posao predsedavajuće.

Poslanik Aleksandar Mirković kritikovao je takav nastup ministarke i poručio joj da nije dobro da poslanike disciplinuju oni koje su poslanici izabrali.

On je rekao da oni „trpe razna disciplinovanja, ali da je malo problematično kad ih ministri disciplinuju i govore im šta smeju da kažu“, odnosno da se Čomić u ovom slučaju „ponela kao da je predsedavajuća iz vremena kad je isključivala cele poslaničke grupe“, te zamolio ministarku da ima više poštovanja prema poslanicima.

Predsedavajuća Elvira Kovač rekla je da niko neće nikome određivati o čemu će da govori, da poslanik jeste diskusiju povezao sa dnevnim redom, ali da je pomenuo ministarku i da ona ima pravo da odgovori.

„Naš je nesporazum banalan ali dubok, prozvana direktno, rekla sam da je moja obaveza za teme dnevnog reda. Sve van teme odgovorna je predsedavajuća. To je proverljivo u poslovniku i kod predsedavajuće. Nikada sebi neću dozvoliti da izađem iz okvira i nadležnosti članice vlade koja se dobrovoljno podvrgava kontroli skupštine“, rekla je Čomić.

Poručila je poslanicima da za sve druge primedbe slobodno mogu da pokrenu procedure, i poručila da pitaju nešto o zakonu sa nadom „da nepoželjna ministarka neće umeti da im odgovori“.

Mirković je još jednom istakao da je Čomić bila deo Demokratske stranke i zamerio joj da ponovo pokušava da ih disciplinuje.

Ministarka je ponovila da je ustavom definisano da poslanici mogu da pokrenu proces smene za članicu vlade koju smatraju nedostojnom da učestvuje u radu skupštine.

„Svaki put kad budete hteli da date kritiku na račun ministarstva koje vodim, dobro ste došli, a svaki put kad mislite da živahnom retorikom možete osvojiti neki prostor koji vam je inače nedostupan, duboko grešite. Da li imate pravo da budete ogorčeni zbog stava javnosti o narodnim poslanicima, i te kako“ rekla je Čomić i dodala da ne zna ko ih disciplinuje ali da to svakako nije ona. Dodala je da je spremna da poslanicima pruži svaku pomoć u radu.

„Nikakva pomoć od vas mi nije potrebna“, odgovorio je poslanik Mirković i rekao da je ministarka dokazala da je bio u pravu kad je reagovao ne njeno ponašanje.

(Beta, foto: Ivana Gordić)