Skip to main content

U školama i crnogorski i srpski

Jugoslavija 02. sep 2011.
< 1 min čitanja

Poslanici Skupštine Crne Gore podržali su u cjelini Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem obrazovanju. Predlog je podržalo 46 poslanika, 10 je bilo protiv dok ih je 13 bilo uzdržanih. Glasalo je ukupno 69 poslanika.
Za su glasali poslanici DPS-a, SNP-a i poslanik Albanske alternative Vaselj Siništaj. Protiv je bili poslanici Socijaldemokratska partije i Bošnjačke stranke i dok su NOVA i PZP bili uzdržani.

Izmjenama Zakona o opštem obrazovanju predviđeno je da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku, a imajući u vidu istu lingvističku osnovu i na srpskom, kao jeziku u službenoj upotrebi. Predviđeno je da se, poštujući prava manjinskih naroda, nastava izvodi i na bosanskom, albanskom i hrvatskom jeziku, kao jezicima u službenoj upotrebi.

Vanredna Skupština na kojoj će biti raspravljano o izbornom zakonu zakazana je za 6. septembar. Predstavnici SNP-a i NOVE su poručili da neće glasati za izborni zakon dok podzakonskim aktima ne bude garantovana ravnopravnost crnogorskog i srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore – prije svega kroz naziv nastavnog predmeta i izučavanje srpskog jezika.

(RTCG)