Skip to main content

U Rusiji uhapšena novinarka koja se protivi invaziji na Ukrajinu

Planeta 10. avg 2022.
< 1 min čitanja

Ruska novinarka Marina Ovsijanikova, koja je postala poznata jer je u martu prekinula dnevnik na ruskoj prodržavnoj televiziji noseći transparent protiv ofanzive u Ukrajini, uhapšena je danas zbog “diskreditovanja” vojske, saopštio je njen advokat.

“Trenutno smo sa istražiteljima. Otvorena je istraga” protiv Marine Ovsijanikove zbog “širenja lažnih informacija” o ruskoj vojsci, rekao je Frans presu advokat Dmitrij Zahvatov i dodao da je uhapšena.

Istražitelji treba da odluče da li će Marini Ovsijanikovoj biti odredjen pritvor ili će ostati na slobodi do sudjenja, dodao je advokat.

Novinarka je od kraja jula dva puta osudjena na novčane kazne zbog “diskreditovanja” ruske vojske, zbog njenih poruka na društvenim mrežama u kojima kritikuje ofanzivu u Ukrajini.

Dve osude u razmaku od manje od šest meseci otvaraju put za krivično delo, sa mogućim mnogo težim pravnim posledicama, rekao je advokat.

Novinarka je postala poznata sredinom marta kada je usred dnevnika na ruskoj televiziji Pervi kanal, upala sa transparentom na kojem osudjuje rusku invaziju na Ukrajinu i propagandu medija koje kontrolišu ruske vlasti.

Njen gest su mnogi pozdravili ali ne svi u ruskoj opoziciji. Neki joj dalje zameraju godine koje je provela radeći za Pervi kanal, koji se smatra “portparolom Kremlja”.

(Beta, Foto: Screenshot)