Skip to main content

U protekloj godini u Srbiji 26 žena ubijeno u porodičnom nasilju

Info 01. јан 2023.
< 1 min čitanja

Tokom 2022. godine 26 žena ubijeno je u porodičnom nasilju u Srbiji, pokazuju podaci udruženja FemPlatz.

Pošto u Srbiji ne postoji zvaničan registar femicida, pretpostavlja se da je broj ubijenih žena veći, samo slučajevi nisu stigli do sredstava informisanja.

Iz udruženja FemPlatz navode da su gotovo sve žrtve u protekloj godini ubili njihovi muževi, očevi, braća ili sinovi.

Udruženje kritikuje medije što prilikom izveštavanja o femicidu ne postavljaju pitanje odakle ubici vatreno oružje, i što nadležne organe ne pozivaju na odgovornost.

„U Srbiji i dalje nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida, što je preporuka Specijalne izvestiteljke UN za nasilje nad ženama, koja je upućena svim zemljama sveta“, konstatuje Udruženje.

Formiranje tog tela planirano je „Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i u porodici 2021-2025. godine“, u okviru „strateškog cilja koji se odnosi na obezbedjivanje efikasne i delotvorne zaštite žrtava nasilja“, navodi Udruženje.

Ono ocenuje da bi uspostavljanje tog tela poboljšalo prevenciju femicida i obezbedilo bolju zaštitu žena od nasilja, jer bi omogućilo detaljniji uvid u femicide i pokušaje femicida, procenu efikasnosti reagovanja nadležnih organa i utvrđivanje eventualnih propusta u njihovom radu.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Maja Gojković, potvrdila je da je u 2022. godini ubijeno 26 žena u porodičnom nasilju, a dodala je da je u proteklih 10 godina ubijeno 300 žena.

(Beta, Foto: Marija Erdelji)