Skip to main content

U presudi za klevetu sudija zatražila gašenje istraživačkog medija

Jugoslavija 24. нов 2023.
< 1 min čitanja

"Presuda i alarmantna preporuka sutkinje predstavljaju jasno kršenje međunarodnih standarda, suštinski neuspeh u prepoznavanju javnog interesa"

Organizacije SafeJournalists mreža i Brzi odgovor za slobodu medija (Media Freedom Rapid Response MFRR) saopštile su da su zaprepašćene presudom za klevetu kojom je sudija u Severnoj Makedoniji preporučile gašenje jednog od vodećih istraživačkih medija u zemlji, uz očekivanje da se ta presuda brzo poništi po žalbom.

„Naše organizacije upozoravaju da ova presuda i alarmantna preporuka sutkinje predstavljaju jasno kršenje međunarodnih standarda, suštinski neuspeh u prepoznavanju javnog interesa koje ima novinarstvo i napad na istraživačko novinarstvo i slobodu medija u zemlji“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je 24. oktobra 2023. godine doneta presuda protiv Laboratorije za istraživačko novinarstvo (IRL) i njegove glavne urednice Saške Cvetkovske. Sud je naložio da IRL i urednica plate simboličan jedan evro odštete biznismenu Koču Angjuševu, bivšem potpredsedniku Vlade Severne Makedonije, ali i hiljade evra za sudske troškove obe strane.

U pisanom obrazloženju, objavljenom 10. novembra, sudija je, međutim, „neobjašnjivo presudila da IRL treba da bude klasifikovan kao nemedijski i da su njegovi zaposleni članovi grupe, a ne profesionalni novinari“.

Ona je sugerisala da platforma radi nezakonito i preporučila da Ministarstvo pravde ispita rad ovog medija.

Organizacije SJN i MFRR čvrsto stoje iza Laboratorije za istraživačko novinarstvo, Saške Cvetkovske i zaposlenih i podržavaju njihov principijelno pravni osporavanje ove presude i njenih ozbiljnih posledica po istraživačko novinarstvo u Severnoj Makedoniji.

Udruženje novinara Makedonije (AJM) podnelo je pritužbu Sudskom savetu na sudiju Spirovsku Panevu zbog disciplinskog prekršaja zbog nestručnog i nesavesnog obavljanja sudijske funkcije.

U soapštenju se dodaje da je MFRR platforma spremna da ponudi finansijsku podršku za pokrivanje pravnih troškova osporavanja svoje presude na višem sudu i poziva na povećanu međunarodnu pažnju i solidarnost u vezi sa ovim zabrinjavajućim pokušajem gašenja jedne od najboljih nezavisnih medijskih platformi u Severnoj Makedoniji.

(FoNet, Foto: Pixabay)