Skip to main content

U Poljskoj osuđena aktivistkinja zbog pomaganja u abortusu

Građani 14. мар 2023.
2 min čitanja

Tužioci su optužili Vidrzinsku za „pomaganje u abortusu“, zločin za koji je kazna do tri godine zatvora, jer je 2020. godine pomogla ženi da dobije tablete

Sud u Varšavi osudio je u utorak, 14. marta, aktivistkinju za ženska prava zbog pomoći žrtvi nasilja u porodici da dobije tablete za abortus u Poljskoj i osudio je na osam meseci društveno korisnog rada.

Aktivisti za ljudska prava pomno su pratili slučaj Justine Vidrzinske i, kako piše agencija Asošijejted pres (AP), veruju da će to biti presedan u zemlji sa nekim od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu.

Vodeća organizacija za reproduktivna prava, Međunarodna federacija za planirano roditeljstvo, saopštila je da je „zaprepašćena“ jer će Vidrzinska sada imati krivični dosije zbog pomaganja ženi koja je bila u nasilnoj vezi.

„Duboko smo ožalošćeni odlukom i ogorčeni čitavim procesom. Osuditi osobu za čin empatije i saosećanja prema drugom ljudskom biću je nezamislivo“, rekla je portparolka Irene Donadio.

Tužioci su optužili Vidrzinsku za „pomaganje u abortusu“, zločin za koji je kazna do tri godine zatvora, jer je 2020. godine pomogla ženi da dobije tablete.

Žena, koja je u izveštajima poljskih medija identifikovana samo kao Ana, već je imala jedno dete i njen partner ju je sprečio da otputuje u inostranstvo radi abortusa. Njen partner ju je navodno prijavio policiji zbog nabavke tableta.

Vidrzinska će uložiti žalbu na slučaj, navode poljski mediji. Ona je suosnivač Abortion Dream Team-a, organizacije koja ženama koje traže abortus pruža informacije i podršku.

Poljska, pretežno katolička zemlja, brani abortus u skoro svim slučajevima, sa izuzecima samo kada je život ili zdravlje žene ugroženo ili ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta.

Godinama je abortus bio dozvoljen u slučaju fetusa sa urođenim manama. Međutim, taj izuzetak je ukinuo Ustavni sud 2020. godine.

U praksi, Poljakinje koje žele da prekinu trudnoću naručuju tablete za abortus ili putuju u Nemačku, Češku i druge zemlje u kojima je postupak dozvoljen. Dok je samostalno davanje tableta za abortus legalno, pomaganje nekom drugom nije, podseća AP.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)