Skip to main content

U petak novi protest „Novi Sad protiv nasilja“: U kakve se škole vraćaju đaci?

Građani 16. avg 2023.
2 min čitanja

"Roditelji ne znaju šta da očekuju, kojom dinamikom će se sanirati škole koje su teško stradale - i koji vi zapravo tu kvalitet radova možete da očekujete u ovom kratkom roku"

Novosađani i Novosađanke će šetnju na 11. po redu protestu protiv nasilja posvetiti pitanjima bezbednosti u novosadskim školama – u kakvom će stanju primiti đake i kako će se s njima raditi.

Nakon masovne pucnjave u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“, a potom i niza olujnih nevremena u, između ostalog, Novom Sadu, javnost se pita da li su škole, direktori, nastavnici, učitelji i svi drugi zaposleni spremni da rade sa decom.

Najbitnije pitanje je kako su ta deca, a na ova pitanja odgovori ne postoje, upozoravaju organizacije koje koordinišu skup „Novi Sad protiv nasilja“.

Kako navodi aktivistkinja Građanskog porketa „Bravo“ Marija Srdić, predstojeće okupljanje u petak, 18. avgusta ukazaće na stanje obrazovnog sistema samo dve nedelje pred početka školske godine, u koju se ulazi nespremno.

„U školsku godinu ulazimo nepripremljeni za nove okolnosti i promenjenu atmosferu koja je posledica masovnih ubistava i ranjavanja. Sve što saznajemo suštinski znamo iz medija jer nikakvog dijaloga nema. Roditelji ne znaju šta da očekuju, kojom dinamikom će se sanirati škole koje su teško stradale – i koji vi zapravo tu kvalitet radova možete da očekujete u ovom kratkom roku? Otvaraju se vrata za mnoge malverzacije koje vlasti, kako znamo, nisu strane. Praksa čekanja da vam neko odozgo reši sve probleme spustila se na nivo mesnih zajednica i samo tako se sada komunicira, lokalni nivoi kao da ništa samostalno ne mogu da preduzmu, što se održava i na građane“, objašnjava Srdić.

Organizatori protesta javno pitaju novopostavljeno ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović zašto mesecima nema informacija o konkretnim i sveobuhvatnim, trajnim rešenjima za bezbednost učenika i zaposlenih, o prevenciji nasilja, te gde su planovi i odgovarajuća stručna uputstva Ministarstva za školske kolektive.

Ministarka, kažu, duguje i odgovore o angažovanju većeg broja stručnjaka za podršku nastavnicima, učenicima i roditeljima, kao i da li će se konačno popraviti materijalni položaj zaposlenih u školama.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, dodaju, duguje objašnjenja o dosadašnjem radu radnih tela za sprečavanje nasilja u školama, dok objašnjenja o stanju novosadskih škola i svim preduzetim koracima na sanaciji duguje gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Na pitanje 021.rs o nepostojanju organizovanog, profesionalnog školskog obezbeđenja u školama koje bi finansirao Grad Novi Sad, nastavnik u Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ i aktivista Pokreta „Srce“ Stevan Miškov kaže da ova škola ni nema privatno obezbeđenje.

„Imamo dežurne nastavnike koji ‘pokrivaju’ školu, tri službena ulaza, ceo dan i to se tako kompenzuje. Svaki nastavnik ima po dva časa nedeljno dežurstva i to tako funkcioniše godinama unazad“, kaže Miškov o ovom dodatnom angažovanju nastavnog kadra na poslovima koji im nisu osnovni zadaci.

Svoje utiske i iskustva na protestu će izneti i drugi prosvetni radnici, kao i roditelji i novosadski đaci.

Protest počinje u 19 časova okupljanjem i obraćanjem kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Nakon toga okupljeni će prošetati Zmaj Jovinom ulicom, do Trga slobode i preko Pozorišnog trga nastaviće se Bulevarom Mihajla Pupina do broja 6. Na ovoj adresi je sedište Školske uprave Novi Sad.

Ko organizuje „Novi Sad protiv nasilja“?

Proteste organizuju sledeće političke organizacije: Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, GP Bravo, Nova – Da se struka pita, Zajedno, Pokret za preokret, Pokret slobodnih gradana, Srbija centar – Srce, Omladinsko-studentska akcija – OSA, Most solidarnosti, Narodni pokret Srbije i Zeleno-levi front.

(Radio 021, foto: Autonomija)