Skip to main content

U petak izbori u DSHV – u senci afere Vrselja

Autonomija 29. okt 2015.
2 min čitanja

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini biraće sutra na izbornoj skupštini novog predsednika, a jedini kandidat za tu funkciju je Tomislav Žigmanov, dok će dosadašnji predsednik Petar Kuntić biti kandidat na listi dijaspore na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ispred Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Na izbornoj skupštini, pored predsednika, biće izabrano i predsedništvo stranke, veće, statutarno poverenstvo, kao i nadzorni odbor.

Jedini kandidat za predsednika DSHV-a – filozof, književnik i publicista – Tomislav Žigmanov (48) je direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Dosadašnji predsednik Petar Kuntić je na čelu DSHV-a bio od 2004. godine, a od 2007. do 2014. godine bio je i poslanik u Skupštini Srbiji sa liste koju je predvodila Demokratska stranka.

On će na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 8. novembra u ime dijaspore nastupiti na takozvanoj Domoljubnoj listi, koju predvodi HDZ.

Ovogodišnje izbore u DSHV-u obeležila je “afera Vrselja”, u kojoj su mediji nekadašnjeg potpredsednika omladine DSHV-a Marija Vrselju doveli u vezu sa neonacističkim i klerofašističkim organizacijama.

Petar Kuntić je početkom septembra rekao da su članak i emisija o tome da je Vrselja u prošlosti bio pristalica neonacizma “strogo ciljani” zbog izbora koji treba da se održe u toj stranci i za to optužio “mangupe iz hrvatske zajednice”.

Tomislav Žigmanov osudio je deo istupa Marija Vrselje, ali je ocenio da je čitava priča “jednostrana”, kako bi se Hrvati prikazali u negativnom svetlu.

Medijske priloge o Vrselji emitovali su Radiotelevizija Vojvodine i Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

VOICE i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenili su izjave Kuntića i Žigmanova kao “sramotne”.

“Sa posebnom indignacijom odbacujemo tvrdnje da nam je namera bila da na taj način Hrvate u Srbiji prikažemo u negativnom svetlu. Umesto da se oštro ograde od delovanja Marija Vrselje, oni pokušavaju vredan istraživački rad novinara da realitivizuju i smeste u dnevnopolitičke i nacionalističke okvire”, ocenili su tada NDNV i VOICE.

Izborna skupština DSHV-a biće održana sutra u Subotici, u zgradi Nove opštine, s početkom u 18 sati i 30 minuta.

(Autonomija)