Skip to main content

U parku Mini Jugoslavije vandali uništili spomenik Josipu Brozu Titu

Vojvodina 07. мар 2022.
< 1 min čitanja

"Vandalski čin uperen protiv čoveka i protiv zajedničkog života u Subotici"

U parku Mini Jugoslavije je prošle nedelje, u noći između srede i četvrtka, uništen spomenik Josipu Brozu Titu, naveli su danas predstavnici pokreta IV Mini Jugoslavije, udruženja građana Solitarnost i Centar – Tito.

Iz ovih udruženja kažu da je u pitanju vandalski čin, i pozivaju subotičku policiju da pronađu počinioce.

„Ovo je definitivno vandalski čin. Nije bilo nikakve ekonomske koristi, kao što je bilo u nekim prethodnim slučajevima, kada je bila bista od bronze ili nekih metala koji su odavde nošeni“, kaže predsednik pokreta IV Mini Jugoslavije Goran Gabrić.

On je poručio da neće stati sa svojom borbom za bolje društvo i da će i dalje ovaj park biti mesto okupljanja ljudi dobre volje i antifašista iz svih krajeva sveta.

Predsednik udruženja građana Solidarnost, Mikloš Olajoš Nađ, smatra da je ovaj vandalski čin uperen protiv čoveka i protiv zajedničkog života danas u Subotici.

On je podsetio da je 2012. godine jedna agencija sprovela ispitivanje javnog mnjenja u kojem je učestvovalo oko 1.500 građana, od kojih je 68 odsto njih na pitanje, kada su najbolje živeli, odgovorilo – u SFRJ.

Osnivač IV Mini Jugoslavije, Blaško Gabrić, podseća da ovo nije prvi put da su vandali napravili štetu u ovom parku.

„U više navrata je polomljeno nekoliko stolova i klupa, dok je spomenik jednom pretrpeo oštećenje kada mu je slomljen šinjel“, kaže Gabrić.

On je izrazio nadu da će policija da pronađe učinioce ovog vandalizma.

„Ovo je grad mira, tolerancije, grada u kome živi od 25 do 30 nacionalnih manjina u slozi i najmanje nam trebaju fašisti da nas svađaju, da prave takve štete i da ne dozvole normalnim ljudima da uživaju u ovom parku koji smo napravili”, navodi Gabrić.

Titov spomenik je napravio vajar Franjo Mačković i on će u narednom periodu biti obnovljen uz primenu različitih dostupnih tehnika.

(Magločistač)