Skip to main content

U Neum uplovio kruzer, građani protestuju

Građani 23. jun 2022.
2 min čitanja

U Neum je rano ujutro 23. juna uplovio kruzer. Grupa građana jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru protestuje zbog uplovljavanja broda koji je, prema informacijama lokalne vlasti, došao iz pravca Dubrovnika, sa juga susjedne Hrvatske.

Kruzer je, kako su izvijestile lokalne vlasti, dug 283, a visok 44 metra.

Načelnik Opštine Neum Dragan Jurković ranije je za Radio Slobodna Evropa (RSE) najavio protest građana zbog dolaska kruzera, odnosno zbog mogućeg onečišćenja.

„Mi smo o uplovljavanju saznali u petak navečer, niko nas nije obavijestio da će kruzer ući u Neum. Brodovi takvih gabarita nije normalno da ulaze u Neumski zaljev. Očigledno da se lokalna zajednica ne pita“, kazao je Jurković za RSE.

Jedan od mještana Neuma Nikola Prkačin kaže za RSE kako Neumski zaljev nema jake struje i vjetrove u slučaju onečišćenja.

Građani Neuma, ističe, žive od turizma, uzgoja ribe i školjaka.

„Neum nema uslove za prihvat brodova, niti kruzera. Neum je u blizini ušća Neretve, oko 20 metara je dubina Neumskog zaljeva, a ispod toga ima mulj star tisućama godinama kojeg je Neretva nanosila. To će neminovno dovesti do zamućenja ulaskom kruzera“, ističe Prkačin.

Lokalne vlasti u Neumu kažu kako ne znaju ko je dao dozvolu za uplovljavanje kruzera u Neumski zaljev, pozivajući se na odluku Predsjedništva BiH sa sjednice održane 2014. godine.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 23.jula 2014. usvojilo Zaključak da je isključivo nadležno za davanje saglasnosti za uplovljavanje stranih brodova u Neumski akvatorij i zadužilo je Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana sačini i Predsjedništvu BiH dostavi sveobuhvatnu analizu efekata uplovljavanja brodova u Neumski akvatorij, koja sadrži ocjenu ekoloških, ekonomskih, vanjskopolitičkih, sigurnosnih i odbrambenih aspekata uplovljavanja, sačinjenu od nezavisnih eksperata i resornih institucija Bosne i Hercegovine.

„Obustavlja se izdavanje saglasnosti za uplovljavanje stranih vojnih brodova u Neumski akvatorij sve dok Predsjedništvo BiH ne razmotri navedenu analizu“, navodi se u Zaključku.

Iz Predsjedništva BiH za RSE navode kako su nadležni za uplovljavanje vojnih, a ne civilnih brodova.

(RSE, foto: N1)