Skip to main content

U nesreći makedonskog autobusa u Bugarskoj poginulo 46 osoba

Jugoslavija 23. нов 2021.
2 min čitanja

U nesreći makedonskog autobusa u Bugarskoj poginulo je 46 osoba, a sedmoro povređenih je van životne opasnosti, izjavio je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

„Severna Makedonija je izgubila 46 života, pre svega mlade dece, 11 je dece, a i drugi su mladi ljudi, u jednoj strašnoj tragediji koja se desila sa makedonskim autobusom na povratku iz Istambula kući, preko Sofije i Blagoevgrada“, rekao je Zaev na konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Stafanom Janevim.

Zaev je rekao da je posetio sedam povređenih putnika koji se nalaze u bolnici u Sofiji i istakao da su u dobrom stanju i da su van životne opasnosti.

„Imao sam priliku da posetim sedam naših građana u bolnici u Sofiji. Svi su u dobrom stanju i van životne opasnosti su, neki su sa lakšim, a neki sa težim povredama“, rekao je on i dodao da će, u koordinaciji zdravstvenih vlasti, biti organizovan prevoz za one koji su u stanju da se vrate.

Premijer Severne Makedonije je rekao da ne bi kometarisao razloge za autobusku nesreću, jer to treba da kažu profesionalci i eksperti.

Zaev je istakao da ga je o nesreći u Bugarskoj obavestio bugarski premijer Stefan Janev pet, deset minuta nakon što se to desilo, a da se omah javio i predsednik Bugarske Rumen Radev da ga informiše o toj nesreći, nakon čega je odmah doputovao u Sofiju sa ministrima spoljnih poslova i zdravlja da bi mogli da vide ljude koji su u bolnici i da od bugarskih zvaničnika saznaju detalje.

Saradnja organa dve susedne države je na visokom nivoiu, u stalnoj koodrinaciji su dva predsednika, premijeri, ministri spoljnih i unitrašnjih poslova, zdravlja, kao i tužioci, rekao je Zaev na konferenciji za novinare u Vladi Bugarske koju je prenosila bugarska državna televizina BNT.

Nesreća makedonskog autobusa u Bugarskoj se, kako su ranije objavile vlasti u Sofiji, dogodila u 2.00 na autoputu kod sela Bosnek, oko 40 kilometara južno od Sofije.

(Beta, foto: Beta-AP)