Skip to main content

U Nemačkoj porastao broj građana sa ekstremno desnim stavovima

Planeta 22. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Više je i onih koji su 'za očuvanje etničke čistote, da različite nacije ne treba međusobno da se mešaju'"

U nemačkom društvu je od 2021. značajno porastao broj ljudi sa ekstremno desničarskim stavovima i sada svaka dvanaesta punoletna osoba ima krajnje desne poglede, pokazali su rezultati nove studije.

Procenat građana sa eksremno desničarskim stavovima porastao je sa dva do tri odsto prethodnih godina na 8,3 odsto.

Veći je i udeo ispitanika koji sebe vide desno od centra, 15,5 odsto.

U prethodnoj anketi ih je bilo nešto manje od 10 odsto, naveli su istraživači sa Univerziteta Bilefeld.

Kako prenosi agencija DPA, studije o krajnje desnim stavovima u društvu svake dve godine naručuje Fondacija Fridrih Ebert, bliska Socijaldemokratskoj partiji Nemačke.

Autori predvođeni Andreasom Zikom (Zick) definišu centralnu karakteristiku desničarskog ekstremizma kao „ideologiju nejednakosti i nasilja ili odobravanje nasilja za sprovođenje ideologije“.

U poređenju sa prethodnim godinama, znatno više ispitanika je reklo da je u Nemačkoj sloboda izražavanja ograničena. Više je i onih koji su „za očuvanje etničke čistote, da različite nacije ne treba međusobno da se mešaju“.

U telefonskoj anketi Instituta UADS od 2. januara do kraja februara je učestvovalo 2.027 ljudi. Na osnovu ukupnog uzorka, margina greške je 2,2 odsto.

Skoro trećina, 30 odsto ispitanika, složilo se sa tvrdnjom „vladajuće stranke varaju narod“, gotovo duplo više nego pre dve godine.

Udeo onih koji odobravaju nasilje u politici se više nego udvostručio i sada je 13,2 odsto. Pre dve godine je bio 5,3 odsto.

(Beta, foto: Freepic)