Skip to main content

U nedelju skup građana kod Štranda zbog najave gradnje crkve na Limanu

Vojvodina 28. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Građani Limana i Novog Sada ostaju bez još jedne zelene površine a zbog partikularnih interesa koji nisu u skladu sa potrebama građana"

Nezavisni članovi Saveta mesne zajednice „Liman“ pozvali su danas građane da se u nedelju, 3. marta u podne, okupe na livadici kraj Štranda, kod okretnice linija 1 i 8.

U pozivu se upozorava da će se naredne nedelje pred novosadskim odbornicima nedelje naći Predlog odluke o izradi Plana generalne regulacije rekreativnog područja „Štrand-Kabel“, gde urbanisti uz glavno novosadsko kupalište, pored parkinga, planiraju da grade verski objekat.

„Nezavisni članovi Saveta mesne zajednice ‘Liman’ smatraju da nije opravdana izgradnja crkve na već postojećoj zelenoj površini kod Štranda. Logika opravdanja izgradnje crkve pod plaštom izgradnje ‘zelene oaze u okviru crkve’ je besmislena, i ona bi zapravo značila da građani Limana i Novog Sada ostaju bez još jedne zelene površine a zbog partikularnih interesa koji nisu u skladu sa potrebama građana niti su u skladu sa održivim razvojem grada“, navodi se u pozivu.

Podseća se i da se pomenuta zelena površina se već koristi kao odmorište, te da izgradnja crkve nadomak stambenih zgrada „deluje naročito bezobzirno prema stanarima koji žive u blizini“.

„Ovo su neosporne činjenice bez obzira na naša individualna verska osećanja. Realizacija izgradnje crkve, kao i izgradnja muzeja posvećenog Đorđetu Balaševiću u Univerzitestskom parku, podrazumevali bi uskraćivanje građana za jedine veće zelene površine na Limanu 1 i naneli bi nepopravljivu štetu opštem kvalitetu stanovanja“, dodaje se.

Građani su pozvani kako bi svi zajedno podelili argumente i krenuli u pripreme za organizovanje zbora građana po ovom pitanju, dodaje se u dopisu.

(Autonomija)