Skip to main content

U mišjoj rupi

Građani 01. okt 2011.
3 min čitanja

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije, podseća u razgovoru za e-Novine da je nedeljama pripremana atmosfera u kojoj su ljudi koji organizuju Paradu proglašeni za one koji ugrožavaju bezbednost Srbije i javni moral, hrišćanske i druge vrednosti.
„Svako ko im je pretio, naišao je na podršku u javnosti. Čak je i Sindikat policije održao konferenciju za novinare sa jednom klerofašističkom organizacijom. Ministar policije Ivica Dačić je sve vreme govorio da on, eto, ne bi, ali mora i na kraju je ustuknuo.
Mene to nimalo ne čudi, jer ovo je u suštini, ne formalno, naravno, država onih koji su bili spremni da izazovu krvoproliće. Dakle, može se slobodno smatrati da imamo provizorijum od države, a da njome u ideološkom smislu vladaju grupe navijača, ubice Brisa Tatona, klerofašisti i kleronacionalisti koji prete smrću svakome ko želi da ostvari svoje ustavno i ljudsko pravo da mirno pokaže neke svoje stavove i ubeđenja. Ovo je država u kojoj se ministar policije bavi svojim rejtingom, a ne zaštitom građana od nasilnika. To je država u kojoj se bacaju bombe na KFOR, a tvrdi se da je to napad na goloruki narod. Konačno naša država prikazuje sebe na onaj način na koji i treba da se prikaže – jer, ovde ljudska prava ne znače ništa. Sve više takozvanih evroskeptika govori da ljudska prava moraju da se brane zbog ulaska u Evropu, a ne zato što je to suština demokratskog društva“, kaže Korać.
On konstatuje da „na neki način, niko ne treba da bude žalostan zbog zabrane, jer to je pravo stanje stvari – država ustukne, kapitulira kada njeni ideološki saborci i savetnici počnu da prete“.
„Država se ne usuđuje da im se suprotstavi zato što i sama misli da oni odražavaju mišljenje većine građana. Žalosna država, žalosni oni koji je vode, ali, vrlo realistična odluka koja se mogla očekivati. Dobrodošli u jedinu evropsku državu u kojoj ljudska prava ne znače ništa i jedinu evropsku državu u kojoj država beži i sakriva se od batinaša i kriminalaca sa bejzbol – palicama“, zaključuje Žarko Korać.
Marko Karadžić, komesar za ljudska prava Liberalno – demokratske partije, smatra da su „građani Srbije taoci nesposobnosti naše vlasti koja se povlači pred nasiljem“.U razgovoru za e-Novine on kaže da je odluka policije „dokaz da u Srbiji živimo van onoga što nam je garantovano Ustavom i zakonima“.
„I ne vidim ovde policiju kao odgovor na sve ono što nam se dešava, već predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića koji su se povukli u mišju rupu i koji nisu ispunili sve obaveze koje su imali. A to je da rade na tome da se objasni građanima koja je poenta zaštite Ustavom zagarantovanih prava. Povlačenje pred nasiljem predstavlja politički kukavičluk vladajuće koalicije koja će, nažalost, mnogo koštati sve nas u budućnosti. Ovo je, takođe, dokaz da desničarske klerofašističke organizacije imaju svoju ulogu u ovom društvu i da nasilje, bez obzira na to da li se pojavljuje na sportskim priredbama, barikadama ili paradama ima tutore i država trebada ispita ko finansira i ko to organizuje. Čim se Srbija na bilo koji način malo približi Evropskoj uniji, nađe se pred fantastično koordiniranim akcijama sa ciljem da se uništi bilo kakva mogućnost da se približimo tim vrednostima svojstvenim evropskom društvu“, zaključuje Marko Karadžić.
Adam Vajs, potpredsednik AIRE centra iz Londona, specijalističkog pravnog centra koji promoviše svest o evropskim pravima i podržava marginalizovane pojedince, kaže za e-Novine da se nekoliko slučajeva nastojanja da se spreči gej parada našlo pred Evropskim sudom za ljudska prava, iako su se države branile razlozima bezbednosti.
„Evropski sud za ljudska prava je jasno naglasio u slučaju Poljske i Rusije da garantovanje slobode okupljanja i, naročito, obezbeđivanje te slobode bez diskriminacije, predstavlja vrstu podrške Paradi ponosa. Zabrana Parade ponosa izvesno vodi kršenju člana 14 Evropske konvencije o pravima čoveka, u skladu sa članom 11 te konvencije koji garantuje slobodu okupljanja, zajedno sa zabranom diskriminacije“, ističe Vajs.
On podseća da su ruske vlasti pokušale da opravdaju zabranu Prajda na osnovu pretnje nasiljem.
„Evropski sud za ljudska prava je izričito ocenio da je ovakva vrsta zamagljenih opravdanja i korišćenje homofoba kao izgovor neprihvatljiva sa stanovišta Evropskog zakona o ljudskim pravima“, naglašava Adam Vajs.

(e-novine)