Skip to main content

U Italiji marševi za zaštitu prava na abortus

Planeta 28. сеп 2022.
< 1 min čitanja

"Moje telo, moj izbor"

Nekoliko hiljada ljudi marširalo je danas ulicama Rima, Milana i drugih gradova u Italiji u znak podrške pravu na abortus, za koje mnogi smatraju da će se naći na udaru ekstremno desničarske stranke „Braća Italije“ – pobednice parlamentBraća Italijearnih izbora u nedelju i izvesnog stožera okupljanja nove vladajuće koalicije.

Na Međunarodni dan bezbednog abortusa, na marševima u Rimu i Milanu isticani su transparenti „Moje telo, moj izbor“ i „Bezbedno za svakoga“.

Procenjuje se da je u oba grada bilo po hiljadu učesnika ovih protestnih skupova čiji je cilj upućivanje poruke verovatnoj budućoj premijerki Đorđi Meloni (Giorgia Meloni) i njenoj stranci „Braća Italije“ da neće biti tolerisane nikakve izmene zakona iz 1978. godine, poznatog kao Zakon 194, koji garantuje ženama pravo na abortus.

Vrhovni sud SAD je letos srušio 50 godina star presedan na osnovu kojeg je abortus bio federalno pravo žena i mnogi to smatraju indikatorom budućih trendova u svetu.

Đorđa Meloni je pre izbora tvrdila da kao premijerka neće dirati Zakon 194, već da se zalaže za ekonomsku pomoć ženama koje se odluče da ne abortiraju već da rode.

Organizatori protesta kažu da se plaše da će „Braća Italije“ kada dođu na vlast, lansirati „trijadu bog- domovina-porodica“, u skladu s političkim manifestom Đorđe Meloni.

Po njihovim rečima, to će zavesti „rigidne rodne uloge i ženama nameniti zadatak reprodukcije i odgajanja bele, patrijahalne, heteroseksualne nacije“.

Đorđa Meloni će postati ne samo prva žena premijer Italiji, već i prvi premijer krajnje desnog političkog usmerenja posle Drugog svetskog rata.

Italija dozvoljava abortus do 12. nedelje trudnoće, a potom samo ako su ugroženi ženino zdravlje ili život. Zakonom se garantuje i pravo lekara da ne izvede abortus pozivajući se na razlog savesti.

(Beta, foto: Beta/AP)