Skip to main content

U Hrvatskoj vanredno zbog posete pape

Jugoslavija 03. jun 2011.
2 min čitanja

Suprotno najavama policije da restrikcije i blokade u saobraćaju i bezbednosne mere prilikom posete pape Benedikta XVI Zagrebu 4. i 5. juna neće uticati na svakodnevni život Zagrepčana, mediji najavljuju da stanovnike hrvatske metropole, a naročito one koji žive u centru grada čeka vanredno stanje.
Programom posete predviđeno je da će se papa nakon susreta s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, kao i s istaknutim pojedincima u Hrvatskom narodnom kazalištu u subotu uveče služi bdenje s mladim vernicima na centralnom trgu bana Jelačića.

Zbog bdenja, prolaska pape gradom, ali i zbog mise koja je zakazana za
nedelju poslepodne u zagrebačkoj katedrali, centar grada preko vikenda će biti blokiran. Biće zabranjeno prolaženje kola i vozila gradskog saobraćaja ulicama centra grada, kao i njihovo parkiranje, a preko 230 prodavnica, ugostiteljskih objekata i institucija, medju kojima i pijaca Dolac i pijaca na Britanskom trgu biće zatvorene.
Procene su da će poseta pape koštati 14 miliona kuna (1,88 miliona evra) koje će država i crkva platiti po pola, dok dva miliona kuna (268.000 evra) ide na uredjenje ulica po gradu i biće plaćeno iz gradskog budžeta.

Mediji se i danas bave time ko je pozvan, a ko nije na susret s papom. Uz izveštavanje da je pozvan državni vrh i zvaničnici do nivoa župana, „Jutarnji list“ ističe da neće doći lideri nekih opozicionih stranaka koji su na službenom putu i naglašava da osim bivšeg predsednika Stjepana Mesića nije pozvan niko iz protestantskih crkava, kao ni s RTL i Nove TV.

Piše se i da nisu pozvani čelni ljudi fudbalskih klubova Hajduk i Dinamo. „Lista koju je sastavila Hrvatska biskupska konferencija otkriva antimoderni pogled na svet Kaptola“, ističe komentator Jutarnjeg lista i zaključuje da „nespretni potezi hrvatskih biskupa bacaju mrlju na papinu posetu“.
A oni koji se ne slažu s papinom posetom pozvani su da u subotu kad papa dodje u Zagreb daju krv.

A mrlju bi mogle baciti i protestne akcije u organizaciji nevladinih udruženja. Tako je za petak poslepodne oorganizacija „David“ zakazala antipapski protest jer se“vlast koja štedi na narodu razbacuje novcem na spektakle dočeka jednog čoveka“ kao i zbog rastrošnosti i osionog ponašanja Katoličke crkve“.

„Molitva nema nikakav pozitivan efekat na ljudsko zdravlje. Iz tog razloga mi u subotu ne molimo za bližnje. Darujemo im krv. Efikasnije je, a empirijski dokaz toga ne zahteva nikakve skupe studije ili zatvaranje gradskih trgova za pripadnike samo jedne religije“, ističu u udruženju „Nisam vernik“.

 

Zabranjen izlazak na balkone
Stanovnicima zgrada na trasi kojom će prolaziti papa biće zabranjeno izlaženje na balkone i pojavljivanje na prozorima, a policija je u tim kvartovima obavila preko 10.000 informativnih razgovora i okačila plakate u kojima se gradjani pozivaju da u slučaju da vide kako se muvaju nepoznata i sumnjiva lica obeveste policiju

„Papski suveniri“ za 200 kuna
Posetu pape mnogi su ocenili kao priliku da nešto zarade, pa se tako prodaju zastavice s papskim oznakama (40 centi), kao i brojne knjižice i drug i mediji o papi koji se kreću od 70 centi do nekoliko evra, iako ima i skupljih suvenira koji koštaju i do 200 kuna (26,8 evra).

 (agencije)