Skip to main content

U Hrvatskoj postavljeni kamenovi spoticanja kao sećanje na žrtve holokausta

Jugoslavija 29. апр 2023.
< 1 min čitanja

"Važno je da se na sve moguće načine sećamo"

Na šest mesta u središtu Čakovca, grada severno od Zagreba, postavljeno je 28 „kamena spoticanja“ u znak sećanja na žrtve holokausta, što je bila jedna od aktivnosti u sklopu međunarodnog projekta „Never Forget“ (Nikada ne zaboraviti) tokom aprila.

„Kamen spoticanja“ je mali betonski blok na kojem je bronzana pločica s ugraviranim imenom, prezimenom, datumom rođenja osobe i datumom i mestom njenog pogubljenja.

U 19 zemalja Europe, uključujući i Hrvatsku, ugrađeno je oko 50.000 „kamena spoticanja“.

Predsednik Jevrejske općine u Čakovcu, Andrej Pal, rekao je da je tokom Drugog svetskog rata iz Međimurja u logore bilo odvedeno 600 do 800 Jevreja, od toga je preko 80 odsto ubijeno, prenela je agencija HINA.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da „samo širenjem znanja i poštovanjem ljudskosti možemo da od teškog bremena prošlosti i počinjenog zla u holokaustu širimo pozitivno stanje svesti za buduće generacije“.

Šefica Odeljenja za društvene delatnosti obližnje slovenačke Opštine Lendava, s kojom je akcija sprovedena, Tanja Šimonka, izjavila je da projekt „Never Forget“ udružuje ljude, partnere i mesta koja oduvek sarađuju.

„Jevrejska zajednica nas povezuje. Nje danas nema, ali je izuzetno važno da se na sve moguće načine sećamo njihove uloge i značaja, odnosno užasne tragedije koja je označila njen kraj“.

U Čakovcu su tokom projekta „Never Forget“ izdati knjiga Mirjam Despinić-Biškup „Samo broj“ i predstavljen je istoimeni dokumentarni film o šestoro Čakovčana, Međimuraca, koji su preživeli holokaust.

(Beta, foto: cakovec.hr)