Skip to main content

U Hongkongu uhapšeno nekoliko prodemokratskih aktivista na godišnjicu nemira u Tjenanmenu

Planeta 04. јун 2023.
< 1 min čitanja

Zvaničnica Lige socijaldemokrata Čan Po-Jing je držala malu sveću koja se često koristio na bdenjima povodom 4. juna 1989. i dva cveta. Policija ju je odmah uhapsila.

Policija Hongkonga uhapsila je danas nekoliko prodemokratskih ličnosti, uključujući kasnije puštenu liderku jedne opozicione stranke, na 34. godišnjicu nasilnog razbijanja studentskih demonstracija na pekinškom trgu Tjenanmen 1989. godine.

Policija je tokom vikenda prisutna u parku Viktorija u Hongkongu i okolini gde je presretala svakoga za koga sumnja da učestvuje u bilo kom obliku javnom obeležavanju represije studenata na trgu Tjenanmen.

Zvaničnica Lige socijaldemokrata Čan Po-Jing je držala malu sveću koja se često koristio na bdenjima povodom 4. juna 1989. i dva cveta. Policija ju je odmah uhapsila.

Njena stranka je rekla da je puštena dva sata kasnije.

Aleksandra Vong, 67-godišnja prodemokratska aktivistkinja, takođe je uhapšena dok je držala buket cveća.

Novinari Frans presa na licu mesta javili su da je uhapšeno više od deset ljudi.

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupljalo se svake godine u Hongkongu na bdenju uz sveće u znak sećanja na više od 1.000 mirnih demonstranata čiji je skup ugušen 4. juna 1989.

Otkad su centralne vlasti uvele zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu 2020. godine, takva okupljanja više nisu moguća.

Vlasti Hong Konga su od tada okončale bdenja, koja nikada nisu bila dozvoljena u kontinentalnom delu Kine, gde su vlasti izbrisale sve tragove događaja na Tjenanmenu.

Udžbenici istorije to ne pominju, a onlajn diskusije o toj temi se sistematski cenzurišu.

Pobuna iz 1989. koju je vojska ugušila u krvi 3. i 4. juna, i dalje je tabu tema u Kini.

Prema procenama gradskih vlasti, u Pekingu je bila 241 žrtva, dok aktivisti za ljudska prava procenjuju da ih je bilo više hiljada.

Pokret koji su kineske vlasti proglasile za „kontrarevolucionarnu pobunu“, trajao je sedam nedelja pre nego što je bio nasilno ugušen uz pomoć tenkova.

(Beta-AFP, foto: Beta-AP)