Skip to main content

U Gruziji otkazan Festival ponosa pošto su ekstremni desničari demolirali mesto održavanja

Planeta 08. jul 2023.
2 min čitanja

Organizatori Nedelje ponosa u Tbilisiju optužili su vladu za saučesništvo sa nasilnim grupama protiv zajednice LGBTQ

Festival zakazan za danas kod Tbilisija, kao deo Nedelje ponosa (Pride Week) zajednice LGBTQ, otkazan je jer je nekoliko hiljada krajnje desničarskih demonstranata preplavilo i razorilo mesto održavanja, saopštili su organizatori i vlasti u Gruziji.

Skup koji je trebalo da se održi napolju u blizini Tbilisija, otkazan je pošto je grupa ekstremnih desničara uništila binu i zapalila zastave LGBTQ, rekla je novinarima organizatorka Nedelje ponosa Marijam Kvaratšelija i dodala da ih policija nije zaustavila.

„Mesto je evakuisano i niko nije povređen“, dodala je ona.

Organizatori Nedelje ponosa u Tbilisiju optužili su vladu za saučesništvo sa nasilnim grupama protiv zajednice LGBTQ.

Oni su naveli da je napad „unapred koordiniran i dogovoren sa Ministarstvom unutrašnjih poslova“.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su demonstranti krajnje desnice „uspeli da zaobiđu policijske kordone i stignu do mesta događaja“.

„Uspeli smo da evakuišemo organizatore“ festivala u Tbilisiju, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Darahvelidze.

Nekoliko napadača je uhapšeno, preneli su lokalni mediji.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, prozapadna kritičarka vlade u Tbilisiju, rekla je da vlada mora da obezbedi da se „Prajd festival održi bezbedno“.

„Sloboda izražavanja i okupljanja su osnovna prava i njihovo kršenje je neprihvatljivo“, rekla je ona.

Opozicija optužuje vladu da prećutno podržava homofobične i nacionalističke grupe koje su na izborima tradicionalno na strani vladajuće partije „Gruzijski san“, i da organizuje proteste protiv prozapadnih opozicionih partija.

Nekoliko stotina aktivista ekstremne desnice zapalilo je 2019. godine zastave duginih boja u Tbilisiju, protestujući protiv prikazivanja filma o homoseksualnosti koji je nominovan za Oskara.

Nekoliko hiljada ultrakonzervativnih pristalica pravoslavne crkve prekinulo je 2013. godine miting u Tbilisiju povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

Gruzija je dekriminalizovala homoseksualnost 2000. godine, a 2006. i 2014. je donela zakone protiv diskriminacije.

Međutim, homoseksualnost je veoma stigmatizovana u Gruziji, gde uticajna pravoslavna crkva vodi ideološku bitku sa prozapadnim političkim partijama u vezi s društvenim pitanjima.

(Beta-AFP/Danas, Foto: Pixabay)