Skip to main content

U Evropi ne postoji ni jedna zemlja u kojoj žene zarađuju više od muškaraca

Planeta 04. sep 2023.
2 min čitanja

"Statistike pokazuju da su žene nesrazmerno zastupljene u niže plaćenim zanimanjima koja nude smanjene beneficije, koja igra ključnu ulogu u održavanju ovog dispariteta u platama"

Čak i u 59 zemalja u kojima su odrasle žene obrazovanije od muškaraca, prosečna razlika u prihodima iznosi 39 posto, pokazuju novi podaci o rodnoj ravnopravnosti koje je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kako je saopštila Platforma za pretragu obrazovanja Erudera, rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da nema nijedne zemlje u Evropi u kojoj žene zarađuju više od muškaraca, iako žene imaju viši ili isti nivo obrazovanja kao muškarci.

Prema izveštaju UNDP-a, u 59 zemalja, žene obično premašuju muškarce u prosečnom broju godina školovanja, s blagom razlikom koja se kreće od dve godine do otprilike mesec dana. Isti izveštaj otkriva da postoji ukupno 17 zemalja u Evropi gde žene stiču više obrazovanja, ali im je godišnji prihod niži u poređenju s muškarcima.

Razlika u prihodima je vidljiva u Irskoj, gde muškarci imaju gotovo 40 posto veći prihod od žena (postotak se računa na osnovu prosečnog prihoda), iako žene provedu dodatna četiri meseca u obrazovanju u poređenju s muškarcima. Žene u Irskoj godišnje zarađuju 30.402 dolara (28.040 evra) manje od muškaraca.

Ni muškarci u Srbiji nisu obrazovaniji od žena; provode osam meseci više u školi. Međutim, oni zarađuju ukupan godišnji prihod od 23.270 dolara (21.462 evra) u poređenju sa 15.306 dolara za žene (14.116 evra). To je razlika od 7.964 dolara (7.345 evra) godišnje, što ukazuje na diskriminaciju u pogledu prihoda u zemlji.

U Mađarskoj muškarci provode tri dodatna meseca u obrazovanju u poređenju sa ženama i zarađuju 14.353 dolara (13.237 evra) više od njih, u Crnoj Gori muškarci ptovode osam meseci više od žena u školi, a zarađuju 10.066 dolara (9.284 evra) više od žena.

U Rumuniji muškarci idu u školu dodatnih šest meseci u poređenju sa ženama i zarađuju 11.320 dolara (10.440 evra) više od žena., Bosni i Hercegovini muškarci provode 1,6 godina više u školi u poređenju sa ženama i zarađuju 9.208 dolara (8.492 evra) više od njih.

U Severnoj Makedoniji, muškarci ulažu dodatnu godinu u školu u poređenju sa ženama i zarađuju 9.569 dolara (8.825 evra) više od njih.

„Podcenjivanje ženskog rada je istaknuto pitanje u današnjoj radnoj snazi. Uprkos merljivim razlikama između polova, značajan deo rodnog jaza u platama ostaje neobjašnjiv. Naročito, statistike pokazuju da su žene nesrazmerno zastupljene u niže plaćenim zanimanjima koja nude smanjene beneficije, koja igra ključnu ulogu u održavanju ovog dispariteta u platama. Ova situacija zahteva sveobuhvatne napore za rešavanje sistemskih faktora koji doprinose ovom rodnom jazu u platama i obezbeđivanje pravične nadoknade za sve“, ocenila je Alma Miftari iz Erudere.

(N1, foto: Pixabay)