Skip to main content

U Estoniji se raspala vladajuća koalicija

Planeta 03. јун 2022.
< 1 min čitanja

Poziv na jedinstvo zbog bezbednosne pretnje koje predstavlja susedstvo sa Rusijom

Estonska premijerka Kaja Kalas (Kallas) pozvala je danas na pregovore o formiranju nove vlade posle raspada vladine koalicije, kao i na jedinstvo zbog bezbednosne pretnje koje predstavlja susedstvo sa Rusijom.

Premijerka se obratila novinarima pošto je predsednik Estonije Alar Karis prihvatio zahtev da se iz vlade proteraju ministri koalicione stranke Partije centra, među kojima je šefica diplomatije Eva-Maria Limets (Liimets).

„Pošteno je reći da je koalicioni dogovor zastareo tako da ćemo formirati novu koaliciju“, rekla je premijerka.

Reformska stranka premijerke Kalas ponudila je pregovore o koaliciji sa desničarskim konzervativcima iz stranke Isama i sa socijaldemokratama.

Kalasova je zbog susedstva sa Rusijom koja je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu rekla da je važno zajedničko razumevanje postojanja pretnje za Estoniju.

Budućnost Estonije ne može biti obezbeđena samo povećanjem vojnih izdataka, već i „zahvaljujući jedinstvu naroda i nepokolebljivoj volji da odbranimo nezavisnost“, navela je premijerka.

Ukoliko pregovori o formiranju nove vladine koalicije ne uspeju, očekuju se pad vlade i parlamentarni izbori.

Ostavka ministara Partije centra dolazi posle višenedeljnog političkog zastoja, obeleženog glasanjem o zakonu o obrazovanju. Partija centra je tada stala na stranu opozicione ekstremno desničarske stranke EKRE.

(Beta, foto: Pixabay)