Skip to main content

U Crnoj Gori protest zbog neusvajanja antifašističkog zakona

Jugoslavija 16. dec 2021.
2 min čitanja

Više desetina građana protestovalo je 16. decembra ispred crnogorske Skupštine zbog odbijanja poslanika da raspravljaju o Predlogu zakona o zabrani fašističkih organizacija i simbola, koji je predložila opoziciona Liberalna partija.

Naime, poslanici crnogorske Skupštine odbili su 13. decembra da se Predlog zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija uvrsti u dnevni red.

U poslednjih godinu to je treći put da se u Skupštini Crne Gore odbija rasprava o ovoj tematici.

Lider Liberalne partije Andrija Popović odbijanje poslanika ocijenio je neprihvatljivim. Predlog opozicione Liberalne partije od ukupno 81 poslanika podržalo je svega 29 poslanika. Prvi put gotovo istovjetan tekst odbijen je u oktobru prošle, a potom u maju ove godine.

„Što bi rekao sportski komentator Mladen Delić „Ljudi moji je li to moguće?“. Crna Gora je od 13. jula 1941. godine u svoje temelje ugradila antifašizam kao temeljnu vrijednost a odbijaju da usvoje prvi antifašistički zakon“, konstatuje Popović.

Napadi na nacionalnoj i vjerskoj osnovi kao i ekstremističke poruke učestali su nakon parlamentarnih izbora avgusta 2020. godine, kada je u Crnoj Gori promijenjena tridesetogodišnja vlast Demokratske partije socijalista.

Tročlanu vladajuću koaliciju predvodi najbrojniji prosrpski Demokratski front, čiji funkcioneri negiraju genocid u Srebrenici i veličaju četnički pokret koji je u Drugom svjetskom ratu sarađivao sa nacistima.

„Ne može se nekažnjeno vršiti revizija istorije Crne Gore, negirati zločini, slaviti osuđeni ratni zločinci i nepoštovanje različitosti“, kazao je Popović.

Upitan koje su konkretno fašističke organizacije koje treba zabraniti u Crnoj Gori, Popović je odgovorio da je riječ o onima koje se temelje na nekadašnjem četničkom i ustaškom pokretu.

„Nije na političkim partijama da imamo spisak tih organizacija, ali ovaj zakon je prepoznao i predlaže kako da se spriječe rasna i vjerska netrpeljivost“, zaključio je Popović.

Predlog zakona zabranjuje simbole koji pokazuju počinioce ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti „jer fašističke organizacije često koriste te slike u svrhu zastrašivanja, obzirom da oni simbolizuju borbu za prevlast jedne nacionalne, vjerske ili etničke grupe nad drugom“.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)