Skip to main content

U četvrtak u Novom Sadu počinje jubilarni Filmski front

Kultura 24. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Prva novosadska zombi šetnja će se održati 30. oktobra u Kreativnom distriktu"

Jubilarno, 20. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma “Filmski Front” počinje u četvrtak 27. oktobra. U periodu od 27. do 30. oktobra publika će biti u mogućnosti da pogleda 100 filmova iz 34 države na dve lokacije: u Kulturnom centru Novog Sada i Kreativnom distriktu.

Kako je saopštio organizator, neka od ovih ostvarenja već su prikazivana na velikim festivalima kao što su Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival, Sarajevo film festival i mnogi drugi.

Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, podelio je filmove u dve takmičarske selekcije – Srbija/region i Međunarodnu selekciju.

“I ovoga puta moguće je naći tematsku povezanost između filmova bez obzira na to iz kog dela sveta dolaze. Kovid teme zamenile su kritike (kapitalističkog) sistema, migracije su i dalje u fokusu, kao i problemi odrastanja i susretanja sa svetom odraslih”, istakao je selektor.

Kako se navodi, pobedniku Srbija/region selekcije, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, dodeljuje se novčana nagrada u iznosu od 100.000 dinara.

Ove godine, dodaje se, pobednički film bira tročlani stručni žiri u sastavu: scenaristkinja Maša Seničić, reditelji Goran Nikolić i Marko Đorđević.

U okviru Međunarodne selekcije biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada studentskog žirija.

Najavljen je i kvalitetan prateći program festivala. Pored prve novosadske zombi šetnje, koja će se održati 30. oktobra u Kreativnom distriktu, tokom četiri festivalska dana na programu će se naći: dva panela, izložba „Kako je Lov faj promenio moj umetnički život?“, kratki animirani filmovi (AnimaFront selekcija), kratki filmovi za decu (Frontić selekcija), kratki horor filmovi iz celog sveta (HororFront selekcija), radionice SFX maske i režije, Bioskop kroz špijunku i još mnogo toga.

Ulaz na sve festivalske dane je besplatan, a celokupna satnica 20. Filmskog Fronta dostupna je na filmfront.rs.

(Autonomija, foto: Filmski front)