Skip to main content

U BiH osuđen 22-godišnjak zbog govora mržnje

Jugoslavija 30. mar 2022.
< 1 min čitanja

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) osudio je 22-godišnjeg Tonija Bašića uvjetno na dvije godine zatvora, zbog izazivanja nacionalne mržnje.

Bašić je sporazumno priznao krivicu, a proglašen je krivim zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, saopćio je Sud BiH u srijedu, 30. marta.

Kazna mu neće biti provedena ukoliko u roku od tri godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Bašić je osuđen jer je 2020. godine na društvenoj mreži „Telegram“ javno izazivao i raspirivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive i borave u BiH.

Bašića je optužnica Tužilaštva BiH teretila da je 2020. putem interneta i društvenih mreža, javno podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, napade na LGBT populaciju.

Bašić je sporazumno priznao krivicu.

Prvobitna optužnica mu je izmjenjena u dijelu koji se odnosi na krivično djelo „terorizam“, koje je prekvalificirano u „izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Sud BiH izrekao je Bašiću presudu kojom je naloženo oduzimanje telefona i laptopa korištenih za izvršenje krivičnog djela.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)